Képeken a gigabomba, ami megbénította Budapestet

F.C. | 2024. Október 05.
Hatalmas lezárások voltak ma miatta, sokaknak el kellett hagynia az otthonát.

Részben hatástalanították és elszállították azt az egytonnás, második világháborús bombát, amit még kedden találtak Ferencvárosban egy építkezésnél, a Soroksári utat átszelő vasúti összekötő híd töltésének bontásakor. A robbanótestben 400 kilogramm robbanóanyag volt, ami 600 méteres körzetben hatalmas károkat okozott volna, ezért a területet szombat délelőtt lezárták.

Forrás: TV2 / Tények – videó

Az ott lakóknak el kellett hagyniuk a házaikat, a szakemberek pedig egész délután a hatástalanításon dolgoztak.

“Helyszínre érkezett alakulatunk tűzszerész járőre, melynek parancsnoka megállapította, hogy egy második világháborús, egy tonna tömegű, amerikai gyártmányú GP2000-as típusú, légibomba került elő két darab élesített gyújtószerkezettel”magyarázta a Tényekben Gajdos Milán főhadnagy.

Forrás: TV2 / Tények – videó

A tűzszerészek a helyszínen csak a gyűjtőszerkezet egy részét tudták eltávolítani. “Rájöttek, hogy itt nehézségekbe ütköznek, és nem fogják tudni eltávolítani az egész gyújtószerkezetet, ezért azt rögzítették, működését megakadályozták, és szállítható állapotba hozták a robbanótestet, ezután szállítójárműre tették, és elvitték rendőri kísérettel a területről” – mondta el Horváth András őrnagy.

A bombát végül a Magyar Honvédség telephelyére szállították.

Forrás: TV2 / Tények – videó

A lezárások egészen 17 óráig tartottak. Többen is a családtagjaikhoz vagy ismerőseikhez mentek, amíg a tűzszerészek dolgoztak.

Kiemelt fotó forrása: TV2 / Tények – videó

Exit mobile version