Sikeres harc a penészes falak ellen

hirdetés | 2024. Október 07.
Mielőtt pánikba esnénk csak azért, mert egy kicsit penészes lett a fal a lakásunkban, nézzük meg, mit is tehetünk annak érdekében, hogy házon kívül tudjuk a csúnya foltokat!
Sikeres harc a penészes falak ellen


Milyen okai lehetnek a penész kialakulásának?

Ha egy épületszerkezet folyamatosan nedvességet kap (akár a rossz aljzatszigetelés miatt vagy tetőn keresztül) és a beltérben 70% feletti a páratartalom legalább 3 napon keresztül, akkor a penészfolt kialakulása borítékolható.

A vizesedés okát feltétlenül ki kell deríteni szakember segítségével, és meg kell akadályozni, mert ez a kényelmetlen helyzet újra és újra visszatérhet. Pár javaslatot ehhez: ha például egy földszinti lakás alulról kapja folyamatosan a nedvességet, akkor nagy valószínűséggel a falazatot kell injektálni (pl. Mapestop Cream segítségével), mivel ez az eljárás tömíti a kapillárisokat és megakadályozza a falazatban a nedvességi további felszívódását.

Ha felülről érkezik folyamatosan a víz, akkor a tető típusa szerint vagy bádogossal vagy vízszigetelő szakemberrel együttműködve kell kialakítani a víz helyes elvezetését.

Ha a beltéri fal felületén jelenik meg a penész, akkor előfordulhat, hogy a falazat szigeteletlensége okoz problémát. Ha a harmatpont, azaz a páralecsapódás helye a lakótéren belül van, a nedvesség a beltérben jelenik meg, ami otthon adhat a penészfoltok kialakulásának is. A harmatpont eltolását a kültéri falazat hőszigetelésével tudjuk befolyásolni.

Gyakori helyszíne a penésznek a fürdőszoba sarkai. Itt nyilvánvaló a pára és a nedvesség jelenléte, de sokat segíthetünk, ha a ruhákat nem itt tesszük ki száradni, és hagyjuk minden használat után kiszellőzni a fürdőszobát.

Hogyan tüntessük el a penészfoltokat?

Ha már bajban vagyunk, meg kell harcolnunk a penésszel! A Mapei termékei között található profi tisztítószer, az Ultracare Mould Remover egy mély behatoló képességű penészölő és fertőtlenítőszer, lehet alkalmazni festett felületen, csempén és egyéb burkolatokon is.

Fel kell spriccelni a felületre, akár több alkalommal is, majd egy rongy segítségével el kell távolítani a penészt a felületről, a végén pedig lemosni azt. Fontos, hogy a penészesedett rész megtisztításával nem ért véget a folyamat, a penészspóráktól egy nagytakarításon keresztül el kell köszönni, illetve a lehető legtöbbet kell szellőztetni. Prevencióként alkalmazható az UltraCare Anti-Mould Protector, ami hatékony és tartós, színtelen védelmet nyújt a penész kialakulása ellen és megelőzi a kellemetlen foltok kockázatának kialakulását.

Ismerd meg az Ultracare védő- és tisztítószer termékcsalád többi tagját is, hatékony megoldást kaphatsz például a fugák felújítására vonatkozóan is!

Exit mobile version