Pezsgő vásárlási, fogyasztási tanácsok

Törley | 2015. Október 30.
Sokan nem tudják mi is a különbség a gyöngyözőbor, habzóbor és a pezsgő között.

Pezsgő vásárlási, fogyasztási tanácsok

 

1. Hogyan vásároljunk pezsgőt:

 A pezsgő címkéje sok mindent elárul:

Sokan nem tudják mi is a különbség a gyöngyözőbor, habzóbor és a pezsgő között.

A Gyöngyözőborban kb. fele annyi széndioxid van, mint a habzóborban vagy pezsgőben. A Gyöngyöző és Habzóbor is tartalmazhat nem erjedésből származó széndioxidot (a címkén fel kell tüntetni), míg a pezsgőben csak erjedésből származó széndioxid van, emiatt sokkal finomabb eloszlású, kóstoláskor jól megkülönböztethető az első két italtípustól. Tehát a három kategória közül a legszebb, legnemesebb italok a pezsgők. A címke alapján célszerű először azt megvizsgálni, hogy mely kategóriába tartozik az ital, mivel mindháromnál a palack formája, kiszerelése hasonló lehet.

A pezsgők is több kategóriába sorolhatóak, a pezsgősítés módjától és az érlelés időtartamától függően.

A tankpezsgőknél leggyakrabban két kategóriával találkozhatunk. Az egyik a normál pezsgő, a másik a minőségi pezsgő, melyek abban különböznek egymástól, hogy a minőségi pezsgőt legalább 6 hónapon keresztül érlelik, mielőtt az üzletekbe kerül. A tankpezsgők között gyakori még az úgynevezett illatos szőlőfajtából készült minőségi pezsgő, melyek mustból (nem borból) erjesztett italok. Amennyiben a megnevezésben az “m.t.” rövidítés, vagy a “meghatározott termőhelyről származó” kifejezés is szerepel, akkor általában egy adott borvidékről származó terméket tartunk a kezünkben.

A palackos erjesztésű pezsgők, kivétel nélkül minőségi pezsgők is, melyeknél minimum 9 hónap az érlelési idő.

A címkén “palackos erjesztésű” vagy “bottle fermented” felirat olvasható.

 

A Tradícionális eljárással készült pezsgők, szintén minőségi pezsgők, melyeknél az érlelési idő 9 hónaptól akár több évig is eltarthat. A címkén “Méthode Traditionnelle” felirat olvasható.

 

Évjárat: A pezsgők esetében kevésbé jellemző, amennyiben fel van tüntetve az plusz értéknek tekinthető, mivel ezeknél a pezsgőknél a különböző évjáratok borai nem házasíthatóak egymással (általában Tradícionális technológiával készült pezsgőknél alkalmazzák).

 

Szőlőfajta megjelölés: Csak az adott szőlőfajta borából készült pezsgő (pl. Chardonnay)

 

A pezsgő cukortartalmára utaló jelölés:

                                                                       cukortart.

            Brut Nature vagy Dosage Zéro:        max.   3 g/l

            Extra Brut:                                         max.   6 g/l

            Brut:                                                   max. 15 g/l

            Extra Dry vagy Extra Sec:                    12-20 g/l

            Dry vagy Sec:                                       17-35 g/l

            Medium Dry vagy Demi Sec:               33-50 g/l

            Doux vagy Sweet:                             min. 50 g/l

 

2. A pezsgő hőmérséklete, behűtése:

A pezsgők 6-8 oC-ra hűtve mutatják legszebb arcukat. Ez tulajdonképpen, a háztartásokban megtalálható hűtőszekrények hőmérséklete. Fagyasztóban hirtelen lehűteni nem szabad, mert sokat veszít az élvezeti értékéből. Vásárlás után, ha az autóban felmelegedett a palack, először a lakás egyik hűvös helyiségébe tegyük az italt, várjuk meg, hogy szobahőmérsékletre hűljön, majd ezután tegyük a hűtőszekrénybe. Fogyasztás előtt, célszerű legalább egy nappal behűteni a pezsgőt. A palackot, nyitásakor célszerű 45o-os szögben megdönteni, hogy elkerüljük az ital hirtelen kihabzását. Óvatosan vegyük ki a dugót. A felbontott palackot jégvödörben tartsuk hidegen, ha tudjuk pezsgőzáróval (üzletekben néhány száz forintért beszerezhető) zárjuk vissza, hogy minél kevesebb széndioxidot veszítsen az ital. A felmelegedett pezsgő teljesen más karaktert mutathat, mint amilyen valójában.

 

 

3. A pohár:

 

A keskeny, hosszúkás pohárforma (flőte, kehely) a legmegfelelőbb, ebben látszik igazán a pezsgő gyöngyözése. A széles alacsony pohárban nagyon hamar felmelegszik a pezsgő, valamint a széndioxid is gyorsabban távozik az italból. A pohár tisztításánál nagyon kell vigyázni, hogy mivel mossuk, illetve töröljük. Zsíros edényekkel soha ne mossuk együtt, mert a pohár belső felületén vékony filmréteg képződik a zsírtól (szabad szemmel nem is látjuk). Az ilyen pohárban már nem fog gyöngyözni a pezsgő. Ugyanilyen hatásúak lehetnek a mosogatószerek “pohárfényesítő” adalékai, melyektől szépen csillog a pohár, de ez is egy vékony filmréteget képez a felületén. A pohár törlésére is külön kendőt használjunk, ne törölgessünk vele sütésre, főzésre használt edényeket, eszközöket. A poharat 45 o –os szögben tartsuk, a pezsgő töltésekor, hogy a lehető legkevesebb széndioxid vesszen kárba.

 

4. Kóstolás

 

A pohárba kitöltött pezsgőnél először az ital színét nézzük meg. Színben az ezüstöstől az aranysárgáig széles skálán mozoghat. Minél sárgább a szín valószínűleg annál hosszabban érlelt pezsgővel van dolgunk. A barnás árnyalatok az öregedés jelei.

Ezután gyöngyözést figyeljük meg. Mennyire aprók a buborékok, milyen mennyiségben keletkeznek a pohárban, mennyire tartós a gyöngyözés.

Ezután vizsgáljuk meg az illatát. A friss gyümölcsös illatoktól, mely inkább a frissebb tankpezsgőkre jellemző, egészen a kenyérhéjra, kekszre emlékeztető illatokig, mely a több évig érlelt pezsgők jellemzője, nagyon sokféle illattal találkozhatunk. Fajtapezsgőknél a fajtára jellemző illatok dominálnak, érettebb pezsgőnél az érett illatokkal egyensúlyban.

Az első korty pezsgőnél, egyszerre próbáljunk meg koncentrálni a széndioxid-tartalomra és az ízekre. Minél hosszabban érlelt a pezsgő, a széndioxid annál finomabb eloszlású, így a szánkban szinte krémes habként érzékeljük. A fiatalabb pezsgőktől is elvárás, hogy finom szerkezetű széndioxid-tartalommal rendelkezzenek, a durva, nagy buborék hibának számít. Az ízek, hasonlatosan az illatokhoz, a pezsgő érleltségétől függően a gyümölcsös, friss illatoktól, a kenyérhéjra, kekszre jellemző érleltebb illatokig széles skálán mozognak..

 

Koczuba Róbert

 

Olvass tovább

Exit mobile version