Hogyan kerül a buborék a palackba?

nlc | 2015. November 04.
A sokak által kedvelt pezsgő készítése egy igazán érdekes, de sok elemében rejtélyes folyamat, amelynek ismerete különleges esszenciával fűszerezheti meg a fogyasztás pillanatait.

 A szinte változatlan formában továbbélő évszázados hagyományok biztosítják, hogy a bor gyöngyöző buborékkal megáldott italként szülessen újra.

Kezdjük az ismerkedést a tradicionális eljárással, azaz a hagyományos, champagne metódussal (méthode traditionnelle), ahol a pezsgőt ugyanabban a palackban erjesztik és érlelik, amelyben a fogyasztók asztalára kerül. A kiváló minőségű alapbor technológiailag érett szőlőből készül, magas a savtartalma, és viszonylag kevés alkoholt tartalmaz, valamint nem túl fajtajelleges. Mindez azért szükséges, hogy a pezsgővé válás során a finom illataromákat és zamatos ízvilágot hűen megőrizhesse.

Fontos alkotóelem a tirázslikőr, valamint a speciális élesztő, amelynek az erjedés során bírnia kell a hideget, az alkoholt, az egyre növekvő nyomást, és jól kell ülepednie. Ez a 3 összetevő alkotja azt a töltőbort, amelynek literje 24 gramm cukrot tartalmaz. A több hónapos erjedés, majd több éves érlelés után az elhalt élesztő (seprő) szakszerű eltávolítását (degorzsálás) követi a végleges cukortartalom beállítása (dozázs). Végül az egyenként 4-5,5 bar nyomással rendelkező palackok a polcokra kerülnek.

Ezzel az eljárással készül a csúcsminőséget képviselő Törley Chardonnay Nyerspezsgő, a Törley Chardonnay Brut es a François pezsgők is.

Olvass tovább

 

Exit mobile version