Meg lehet-e gyógyulni?

nlc | 2013. Augusztus 05.
Sajnos ma a reflux nemcsak Magyarországon, hanem a világon is népbetegségnek számít. Mennyien gyógyulnak meg?

Egészen pontos adatokat nem lehet tudni, hiszen nem mindenki fordul orvoshoz, illetve előfordulhatnak átmeneti időszakok is: vagyis valakinek esetleg heteken keresztül fáj a gyomra, aztán akár egy életmódváltás miatt elmúlik – erről nincs adat.

Magyarországon minden második ember érez rendszeresen vagy rendszertelenül gyomorégést, a reflux egyik jellegzetes tünetét. Más adatok szerint minden negyedik ember küzd túl sok gyomorsavval. Annyi biztos, hogy a betegek száma a világon évről évre növekszik. Manapság a népbetegségek között tartják számon, mint az allergiát vagy a depressziót.

Sajnos a stressz és bizonyos életmód egyenes következménye, hogy a gyomrunk elkezd túl sok gyomorsavat termelni. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság felmérése szerint a refluxbetegek és veszélyeztettek egyötöde saját bevallása szerint gyakran iszik alkoholt, 38 százalékuk dohányzik, 53 százalékuk pedig a túlsúlyos vagy elhízott. A felmérésben részt vevők azt is bevallották, hogy sokszor rendszertelenül étkeznek, és sokat szoronganak, stresszelnek.

A felnőttek nagyjából 40 százalékánál jelentkezhetnek gyomorfájdalmak, refluxszerű tünetek. A gyomorsav rendellenes visszaáramlása a nőknél és a férfiaknál is azonos arányban fordul elő, 40 év felett viszont gyakrabban fordul elő.

 

És igen, nagy odafigyeléssel gyógyítható betegségről van szó, nem érdemes figyelmen kívül hagyni akár az első jeleit sem.

Exit mobile version