Fogasszelet bakonyi módra

nlc | 2001. Április 26.
Ki tudná megszámlálni, hogy a legismertebb specialitásokon kívül hány különleges eledel gazdagítja még hazánk konyhamûvészetét? Jó lenne, ha nem mennének feledésbe. Most a Bakony egyik jellegzetes ételével ismerkedünk meg.

Fogasszelet bakonyi módra

4 szép szelet fogasfilét megmosunk, enyhén megsózzuk, és vajjal kikent jénaiba vagy tepsibe rakjuk. Ráöntünk 1 dl fehérbort és előmelegített sütőben megpároljuk. Közben gombamártást készítünk. Vajon üvegesre párolunk 1 fej finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, és ráteszünk 25 dkg felszeletelt gombát, 1 kis darabokra vágott zöldpaprikát, 1 meghámozott paradicsomot. Kis ideig összepároljuk, majd felöntjük halalaplével (halászlékockából is főzhetjük), és puhára pároljuk. 2 dl tejfölből és 1 csapott evőkanálnyi lisztből habarást készítünk, besűrítjük vele a mártást, ízlés szerint megsózzuk, és jól kiforraljuk.

Tálaláskor a halszeletet tányérra rakjuk, bevonjuk gombamártással, és vajas burgonyával körítjük.

Jó étvágyat!

Exit mobile version