Ahogy az Vincent Van Gogh híres festményén, a Krumplievőkön (Aardappeleteres) is látható, a hagyományos holland ételek fő hozzávalója a krumpli, általában hússal és főtt zöldséggel fogyasztva. A hollandok tradicionálisan nem használnak csípős fűszereket, viszont előszeretettel öntöznek meg mindent szafttal. A tejtermékek fogyasztása különösen jellemző, ez a tudósok szerint a hollandok magasságának egyik oka lehet.
A hollandok a napot általában szendviccsel, és kávéval vagy teával kezdik, majd délben újból szendvicset esznek (sajttal), végül egy nagyot vacsoráznak. Íme, néhány holland étel, amit egy hollandiai utazás során nem szabad kihagyni – zömét bármelyik boltban meg lehet vásárolni.
Vla: sűrű, édes puding, amit nagyrészt tejből készítenek, íze a vaníliától kezdve a csokoládén át az eperig bármilyen lehet. Érdemes kipróbálni a hopjes-vlát és a bitterkoekjes-vlát, melyeknek valóban tipikus és leírhatatlan ízük van.
Karnemelk: szó szerint ’habos tej’. Híg, elég keserű ital. Fogyasztása egészséges, de az ízlelőbimbókat nem kényezteti.
Poffertjes: Ezek leginkább kis palacsintákra hasonlítanak, melegen és sok porcukorral tálalják. Otthon egy speciális serpenyővel lehet elkészíteni, de egyszerűbb, ha elmész egy poffertjeskraam-ba (utcai falatozó) és ott vásárolsz egyet-kettőt.
Hagelslag: kenyérre szórható csokoládédarabkák.
Muisjes: szó szerint egereket jelent, és ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a hagelslag, kenyérre lehet szórni. Természetesen nem egérből készül, bár a kék és fehér muisjes tényleg hasonlít kis egérkékre, amik a kenyereden ide-oda rohangálnak. A muisjest hagyományosan beschuiton (vastag, kör alakú és nagyon ropogós snack) tálalják, ezzel ünnepelve egy gyermek születését. Bár manapság többféle változatban kapható, általában ánizsból készítik, cukorbevonattal.
Stamppot: teljesen szimpla étel, krumplipüréből és különböző hozzávalókból – mint például répa vagy salátakatáng, általában rookworsttal (szaftos kolbászfajta) tálalják.
Patat: (hasábburgonya) Ez önmagában nem tűnik holland specialitásnak, de a hasábok vastagsága és a tény, hogy gyakran majonézzel eszik, bizony több külföldi figyelmét felkelti. Még izgalmasabb étel a patatje oorlog (szó szerint: hasábburgonya-háború), melyben a sült krumplira majonézt, ketchup-ot és saté-szószt öntünk és meghintjük nyers hagymával.
Haring: Egy tipikus holland finomság. A nyers heringet nyers hagymával fogyasztják. A faroknál fogva felemelik a halat és fokozatosan a szájba csúsztatják. A hal fejét természetesen eltávolítják és a halat megtisztítják.