Mediterrán receptek

nlc | 2001. Június 09.
Ha már itthon vagy, de még mindig szívesen éreznéd a szádban Görögország ízeit, van rá lehetõség. Néhány ételt ugyanis itthon is kapható alapanyagokból sem nehéz elkészíteni.

Tzatziki Saláta

A Tzatziki akkor az igazi, ha villánkat felemeljük, majd megfordítjuk és nem folyik le róla a ízletes saláta. Minden ellenkező feltételezés dacára ez az étel nem salátaként, hanem előételként kerül a görögök asztalára. Rendszerint más előételekkel vegyesen, esetleg egy kis kenyérrel fogyasztják.

Hozzávalók

-50 dkg joghurt (teljes értékű zsíros joghurt)

– 1 darab uborka

– 3 gerezd fokhagyma

– pár szem olajbogyó

– 3/4 csésze olívaolaj

– só, bors

Elkészítés

Meghámozzuk az uborkát és lereszeljük (vastag lyukú reszelőn). Kinyomjuk a levét, vagy egy szűrőben hagyjuk lecsorogni. A fokhagymát átpréseljük egy fokhagymazúzón. A joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk az uborkát, a fokhagymát, sót, borsot és az olajat. Szép lassan elkeverjük.

Mouszaka

A Mouszaka tipikus balkáni és török étel. Titka az itt nagyon népszerű padlizsán, és a besamelmártás. Bár nem könnyű, mindenképpen érdemes kipróbálni.

Hozzávalók

3/4 kg burgonya

1 csésze olívaolaj

3/4 kg darált marhahús

1 finomra vágott hagyma

1 széttört fokhagyma

3/4 kg padlizsán

2 evőkanál vaj

3 meghámozott és felvágott paradicsom

2 teáskanál só

bors

2 evőkanál zsemlemorzsa

3 tojás

petrezselyem

besamel

25 dkg túró

1/2 csésze juhsajt

Vágjuk fel a padlizsánt félvastag szeletekre. Forró olajban süssük őket, amíg egy kicsit meg nem barnulnak. Végezzük el ugyanezt a burgonyaszeletekkel is. A húst a hagymával, fokhagymával hirtelen süssük át a vajon. Adjuk hozzá a paradicsomot, a borsot és a sót. Letakarva főzzük lassú lángon, kb. 30 percig. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, egy tojást, és a felvágott petrezselymet. Készítsük el a besamelszószt, és adjuk hozzá a másik tojást, a sajtot és a túrót. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat és tegyünk bele zsemlemorzsát is. Tegyünk az aljára egy réteg burgonyát, majd a hús felét, majd a padlizsánt, és így váltogassuk a rétegeket, amíg az összetevők el nem fogynak. A besamelt tegyük a tetejére, és süssük át.

Exit mobile version