A Közép-Tisza városai

nlc | 2001. Augusztus 03.
A természeti értékek felfedezése mellett érdemes megállni a környezõ településeken is.

A környék kulturális központja Szolnok. A hagyományosan megrendezett Zenei Fesztivál, a Művészeti Hetek, és a város színháza vonzzák a közönséget. Az 1899-ben romantikus stílusban épült zsinagóga sok évtizedes hányattatott sors után jelenleg galéria és hangversenyteremként működik. A Damjanich Múzeum állandó és időszakos kiállításain a környéken élő emberek életével ismerkedhetünk meg az őskortól napjainkig. Tiszavárkonyban emlékoszlop jelöli azt az állítólagos helyet, ahol 1059-ben I. András és Béla herceg között a „kard és korona” jelenet lejátszódott. Érdemes felkeresni népművészeti alkotóházát és a domonkos-kúriát is. A tiszaföldvári Földrajzi Múzeum természetföldrajzi, régészeti, néprajzi és helytörténeti anyaggal várja látogatóit. Martfű érdekessége az indiai stílusjegyekkel díszített katolikus templom. Termálfürdőjében felfrissülhet a fáradt utazó. A Szolnoktól délre elterülő, a Tisza és a Körös által határolt terület, a Tiszazug városa Cserkeszőlő. Népszerűségét gyógyfürdőjének, illetve strandjának köszönheti. Ne mulasszuk el megnézni a Szinyei Merse-kastély melletti műemlék borospincét se. Tiszakürt arborétumában a százados tölgyek, platánok, mocsári ciprusok között fafaragványokat találunk.


Ajánlott kirándulások:


Kengyel – Baghy major, szélmalom
Törökszentmiklós – Almássy-kastély, Szalmagaléria, Szenttamási ménes, termálvizes strand
Mezőtúr – fazekasság, gyógyvizű strandfürdő
Szarvas – arborétum


A Tisza középső szakasza ideális helyszíne a páratlan élményeket nyújtó vízi túráknak. Evezésre április elejétől október végéig alkalmas az időjárás. Vízi vándorlásra a július, augusztus hónapok a legalkalmasabbak.

Vízitúra szervezés:


Auriga Sport és Szabadidő Klub
Szolnok, Ispán krt. 9. 7/6. Tel.: 56/372-248

A kerékpártúrák lehetőséget biztosítanak környék értékeinek, rejtett kincseinek alaposabb megismerésére.

Túraútvonalak:


Martfű-Mezőhék-Öcsöd-Kunszentmárton-Cserkeszőlő-Tiszakürt-Tiszainoka-Cibakháza-Tiszaföldvár- Martfű
Kunhegyes-Tiszaörs-Kunhegyes

Minden lovat szerető talál errefelé számára vonzó programot, legyen bár kiváló lovas tudással rendelkező sportember, hobbilovas, vagy a lóért csupán messziről, látványként rajongó lókedvelő. A lovas tanyákon megrendezett lovas- és csikósbemutatók a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat.

Exit mobile version