A nap menüje (08. 10.)

nlc | 2001. Augusztus 10.
Mai menünk fõétele húsgombóc tejszínes kapormártással desszertnek pezsgõvel eltett epres málnalekvárt ajánlunk.

Húsgombóc tejszínes kapormártással


Hozzávalók:


  • 125 g hosszú szemű rizs

  • 1 nagy fej hagyma

  • 400 g darált sertéshús

  • 2 tojás

  • só, bors

  • 1 húsleveskocka

  • 1 csokor kapor

  • 50 g vaj/margarin

  • 2 evőkanál finomliszt

  • 2 dl tejszín

  • 1 citrom

  • porcukor


    Elkészítés:

    A rizst enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, majd a rizzsel és a tojásokkal együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, és vizes kézzel kisebb tojásnyi gombócokat formálunk belőle. 1 liter vizet felforralunk a húsleveskockával, beletesszük a húsgombócokat, és gyöngyöző forralással puhára főzzük (kb. 20 perc). A kaprot leöblítjük, és néhány szál kivételével finomra vágjuk. Kiszedjük a gombócokat a levesből, melegen tartjuk. A felforrósított vajban/ margarinban világosra pirítjuk a lisztet. Megszórjuk a kaporral, további 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzászűrjük a gombócok főzőlevét, habverővel simára keverjük, majd visszatesszük a tűzre, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül 10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, átszűrt citromlével, 1 csipet porcukorral, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, azután visszatesszük bele a gombócokat, és mérsékelt tűzön összeforraljuk. A félretett kaporszálakkal és paradicsomhéj-rózsákkal díszítve tálaljuk. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonya illik hozzá.

    Pezsgővel eltett epres málnalekvár


    Hozzávalók:


  • 40 dkg málna

  • 45 dkg eper

  • 1/8 l száraz pezsgő

  • kg 2:1 extra zselírozócukor

  • 1 zacskó (5g) citromsav



    Elkészítés:

    A gondosan átválogatott, kicsumázott, megmosott és lecsöpögtetett eperszemeket félbe- vagy negyedekbe vágjuk, és 40 dkg-ot kimérünk. Az átválogatott málnát óvatosan megmossuk, lecsöpögtetjük, és 40 dkg-ot kimérünk. Az előkészített gyümölcsöket a zselírozócukorral, a pezsgővel és a citromsavval nagy fazékban jól összekeverjük. Magas hőfokon, állandó keverés mellett felforraljuk, majd további keverés mellett, a habzástól számítva 3 percig bugyogva forraljuk. A keletkezett habot leszedjük. A peremükig megtöltött üvegeket fejtetőre állítva , kb. 5 percig hűtjük.
  • Exit mobile version