A nap menüje (08. 29.)

nlc | 2001. Augusztus 29.
Mai menünk elsõ fogása marhahúsleves, másodiknak kiadós zöldbabot ajánlunk tojással és virslivel.

Marhahúsleves

Hozzávalók


  • 1000 g marhafartő

  • 1-2 db velős csont

  • 300 g leveszöldség (sárga- és fehérrépa)

  • zellergumó, és -levél

  • karalábé

  • kelkáposzta

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 db vöröshagyma

  • 30 g só

  • 1 g egész bors

  • 1 g gyömbér

    A húst és a velős csontot jól megmossuk és 2 liter hideg vízben feltesszük főni. A tetején képződő habot folyamatosan leszedjük. Utána öntsünk rá 1 dl hideg vizet. A leves alatt csökkentsük a hőt, hogy egyenletes, lassú forrásban maradjon. Körülbelül egy órai főzés után a levesbe tesszük a zöldséget, és fűszerezzük. A paradicsompürétől szép lesz a színe. Ugyanilyen hatást érhetünk el, ha kevés olajon megforgatott sárgarépát teszünk a levesre (ez azonban a jellegzetes húsleves ízt ronthatja). Ha a húsleves zavaros, akkor kevés felvert tojáshabot keverjünk bele, ami megköti a levesben lévő zavarosodást okozó kicsapódó fehérjét, s a habbal együtt azt is le tudjuk szedni a tetejéről. A főzés befejezése után pihentessük, majd szűrjük le.
    A levesbetétként adható cérnametéltet külön, kevés leveskockás, sós vízben főzzük meg. Utána szűrjük és mossuk le, majd tegyük a tányérokba. A felszeletelt húshoz második fogásként adjunk ecetes tormát, kenyeret, vagy valamilyen mártást. Így négy főre – viszonylag olcsón – komplett ebédet tálalhatunk.


    Kiadós zöldbab tojással és virslivel







       
    Hozzávalók:


  • 1000 g zöldbab

  • 4 keményre főtt tojás

  • 4 baromfi virsli

  • 4 dl tejföl

  • 50 g reszelt sajt

  • 1 tojássárgája



  • bors

  • 1 evőkanál vaj

    Elkészítés:

    A zsenge zöldbabot a szálkáitól és zöld szárától megtisztítjuk, és nagyságtól függően 2-3 darabba vágjuk. Bő, gyengén sózott, forrásban lévő vízbe tesszük, és puhára főzzük. Leszűrjük és jól lecsöpögtetjük. Egy megfelelő méretű tűzálló edényt kivajazunk, majd beleterítjük a zöldbab harmadát, arra rákarikázzuk a lebőrözött virsliket. A tejfölt sóval, borssal fűszerezzük, és a harmadát rákanalazzuk, majd rátesszük a következő réteg babot. Arra főtt tojást karikázunk, tejfölt csurgatunk rá, és a tetejére rakjuk a maradék babot. A maradék tejfölben elkeverjük a tojássárgáját, és rákenjük a rakott zöldbab tetejére. Megszórjuk reszelt sajttal, és középmeleg sütőben 15-20 percig sütjük. Melegen tálaljuk.

    Jó tanács:

    Más zöldségfélékből is készíthetünk virslis, tojásos rakott ételt, sőt ha a zöldségeket vegyítjük, még gazdagabb ízeket érhetünk el.
  • Exit mobile version