Tyúkhúsleves
Hozzávalók
Elkészítés
Megtisztítjuk a zöldségeket, a hagyma héját rajta hagyjuk, csak jól megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.
A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Rántott csirke
Hozzávalók
Elkészítés
A megtisztított csirkét nyolcadoljuk (a combokat az ízületnél bevágjuk, hogy könnyebben átsüljön), megmossuk, ruhával leszárítjuk. Sózzuk, máját, zúzáját a szárnya közé tesszük (háromszög alakot formázva). Ezután a húsokat vagy a combokat bundázzuk: lisztbe, felvert egész tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban lassan, szép világosra sütjük. A sütési idő kb. húsz perc.
A zöldpetrezselymet megmossuk, megszárítjuk konyharuhán, majd szűrőbe tesszük és forró olajba mártjuk pár másodpercre, és a feltálalt csirkére szórjuk. Forrón szervírozzuk, zsírban sült hasábburgonyát adunk mellé. Tavasszal és nyáron bármilyen friss saláta illik hozzá.
Görög saláta
Hozzávalók:
Vágjuk fel az uborkát vastagabb szeletekre, így nem engedi ki a levét. A paradicsomot 4-5 darabra, a hagymát pedig karikákra. Rakjunk mindent egy tálba, sózzuk meg és hintsük meg oregánóval. Ezután öntsünk rá olivaolajat, ízlés szerint egy kis borecetet, adjuk hozzá az olajbogyókat és a fetadarabokat! A végén ismét hintsünk rá egy kis oregánót.
A saláta titka az, hogy nem szabad hagyni az ízeket összeérni, ezért ajánlatos tálalás előtt elkészíteni!