Csipetkés gulyásleves
Hozzávalók:
Elkészítése:
A megmosott és kockákra vágott marhahúst (csontjával együtt) lábosba rakjuk, és teszünk közéje egy nagy, vékony szeletekre vágott hagymát. A lábost a tűzre helyezzük, hogy a hús a saját levében párolódjon. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyiből elegendő levest kapunk. Amikor a hús puhulni kezd, beletesszük a kockára vágott burgonyát, a paradicsomot és a paprikát, majd belefőzzük a csipetkét. Együtt készre főzzük, forrón tálaljuk.
Pulykás, zöldséges tészta
Elkészítése:
A tésztát sózott vízben kifőzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. A borsót és a felkarikázott leveszöldséget enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Közben a pulykahúst vékony csíkokra vágjuk, és kevés felhevített margarinon megsütjük, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a lereszelt hagymát, majd rátesszük a gombát, és megpároljuk. A tojások sárgáját sóval, fehérborssal, szerecsendióval fűszerezve összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajtot. Ebbe a tojásos, tejfölös, sajtos keverékbe belekeverjük a tésztát és a zöldségeket. Utoljára a habbá vert tojásfehérjét forgatjuk óvatosan bele, majd hideg margarinnal kikent tűzálló edénybe rétegezzük a zöldséges tésztát, közé tesszük a húst, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép piros lesz a teteje.
Jó tanács:
Így elkészítve önálló fogásként tálaljuk, de ha kihagyjuk belőle húst, és csak gombával készítjük, akkor vegetáriánusoknak is kínálhatjuk, vagy köretként is adható húsételek mellé.