A nap menüje (09. 06.)

nlc | 2001. Szeptember 06.
Mai menünkkel megpróbáljuk kicsit visszaidézni a nyarat. Fõételnek bográcsgulyást, levezetésnek részeges sárgarépát és zöldborsót ajánlunk.





Bográcsgulyás


Hozzávalók

• 600 g marhalábszár
• 100 g sertészsír
• 200 g vöröshagyma
• 50 g zöldpaprika
• 50 g paradicsom
• 20 g fűszerpaprika
• 800 g burgonya
• 2 gerezd fokhagyma
• só, őrölt kömény, zeller levél

Elkészítése

A húst egészben megmossuk, 1 x 1 cm-es kockára, a vöröshagymát finomra, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a fokhagymát szeletekre vágjuk. A bográcsot a fagyott sertészsírral vastagon kikenjük és belehelyezzük a húst, rátesszük a hagymát, a fokhagymát, a köményt, a zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint a zellerlevelet, sózzuk.
Az így előkészített bográcsot a tűz fölé helyezve gyakori rázogatással zsírjára pirítjuk, vigyázva arra, hogy le ne égjen. A bográcsot a tűzről levéve a fűszerpaprikát hozzákeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a készítményt. Visszahelyezzük a tűz fölé, lassan főzzük. Amíg a hús fő, a burgonyát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Amikor a hús majdnem puha, hozzáadjuk a burgonyát és a száraz csipetkét, vizet és ha kell utána ízesítjük, és együtt puhára főzzük. Tálaláskor a bográcsot az asztalra helyezve, apróra vágott erős paprikát, cseresznyepaprikát adhatunk hozzá, friss kenyérrel.


Részeges sárgarépa zöldborsóval

Hozzávalók:

• 500 g zsenge sárgarépa
• 1 nagy, zsenge karalábé
• 1 karcsú póréhagyma
• 1 csokor újhagyma
• 2 szál szárzeller vagy kisebb zellergumó
• 250 g tisztított zöldborsó
• 5 evőkanál olaj
• 1 evőkanál kristálycukor
• 1 dl száraz fehérbor
• só, bors
• 8-10 mentalevél

Elkészítés:

A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk és megmossuk. A sárgarépát hosszában elnegyedeljük, majd rézsútos hasábokra szeljük. A karalábét apróra felkockázzuk, a póréhagymát (csak a fehér részét) és az újhagymát (egy kevés zöldjével együtt), valamint a szárzellert felkarikázzuk (a zellergumót pici kockákra vágjuk). A zöldborsót 2-3 evőkanál vízzel és 1 csipet cukorral, fedő alatt puhára pároljuk. Mélyebb serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a kétféle hagymát, erős tűzön 1 percig pirítjuk, azután hozzáadjuk a sárgarépát és a karalábét, 2 perc múlva a zellert és a cukrot, majd folyamatosan keverve-rázogatva további 2 percig pirítjuk.
A zöldségek alá öntjük a bort, mérsékeljük a tüzet, és fedő alatt további 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk levével együtt a zöldborsót, végül ízlés szerint sózzuk és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Mélyebb tálba szedjük, és mentalevélkékkel vagy petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Pikáns, könnyű köret, levesben főtt, párolt vagy angolosra sütött húsokhoz, szárnyasokhoz, halakhoz egyaránt illik.

Exit mobile version