Slambuc (öreglebbencs)
Hozzávalók
Elkészítés
A füstölt szalonnát kockára vágjuk és világosra pirítjuk. A forró, pörcös zsírba beletesszük a lebbencstésztát, és rózsaszínűre pirítjuk. Rátesszük a kockára vágott burgonyát és a fűszerpaprikát. Megfelelő mennyiségű vizet adunk hozzá, körülbelül 1 litert. Beletesszük a megtisztított (egész) vöröshagymát, a paradicsomot és egy kettévágott zöldpaprikát, s ízlés szerint megsózzuk. Finoman összekeverjük és tovább főzzük. Tálalás előtt a vöröshagymát eltávolítjuk belőle.
Fogasszeletek keszthelyi módra
Elkészítés
A fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és kivajazott edényben a fehér bort ráöntve puhára pároljuk. A zöldpaprikát, a héjától és magjától megszabadított paradicsomot és a gombát apró kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. Amikor a halszeletek megpuhultak, a párolóléből óvatosan kivesszük, félretesszük, melegen tartjuk. A kockára vágott zöldségféléket a párolólébe tesszük, sóval és törött borssal ízesítjük, megszórjuk a zöldpetrezselyemmel, az egészet összeforraljuk, és forrón a fehérbormártáshoz adjuk, amellyel együtt még egyszer átforraljuk. Tálaláskor a halat a tálra helyezzük, bevonjuk a mártással és petrezselymes vajas burgonyát halmozunk mellé.
Fehérbormártás
Hozzávalók
Elkészítés
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és fehér habzásig hevítjük, forró halalaplével és a fehérborral felengedjük, sózzuk, kiforraljuk. A forralás ideje alatt a tojások sárgáját a tejszínnel elkeverjük és a tűzről levéve a mártáshoz adjuk, elkeverjük, citromlével ízesítjük.