A nap menüje (09. 10.)

nlc | 2001. Szeptember 10.
Mai menünk elsõ fogása slambuc, ismertebb nevén öreglebbencs-leves. Másodiknak fogasszeleteket ajánlunk keszthelyi módra fehérbormártással.

Slambuc (öreglebbencs)

Hozzávalók


  • 250 g füstölt szalonna

  • 250 g lebbencstészta

  • 400 g burgonya

  • 50 g vöröshagyma

  • 50 g zöldpaprika

  • 30 g paradicsom

  • 3 g fűszerpaprika

    Elkészítés

    A füstölt szalonnát kockára vágjuk és világosra pirítjuk. A forró, pörcös zsírba beletesszük a lebbencstésztát, és rózsaszínűre pirítjuk. Rátesszük a kockára vágott burgonyát és a fűszerpaprikát. Megfelelő mennyiségű vizet adunk hozzá, körülbelül 1 litert. Beletesszük a megtisztított (egész) vöröshagymát, a paradicsomot és egy kettévágott zöldpaprikát, s ízlés szerint megsózzuk. Finoman összekeverjük és tovább főzzük. Tálalás előtt a vöröshagymát eltávolítjuk belőle.


    Fogasszeletek keszthelyi módra







       
    Hozzávalók


  • 700 g fogasfilé

  • 1 dl száraz fehérbor

  • 100 g zöldpaprika

  • 100 g paradicsom

  • 80 g gomba

  • 80 g vaj

  • só, őrölt bors

    Elkészítés

    A fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és kivajazott edényben a fehér bort ráöntve puhára pároljuk. A zöldpaprikát, a héjától és magjától megszabadított paradicsomot és a gombát apró kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. Amikor a halszeletek megpuhultak, a párolóléből óvatosan kivesszük, félretesszük, melegen tartjuk. A kockára vágott zöldségféléket a párolólébe tesszük, sóval és törött borssal ízesítjük, megszórjuk a zöldpetrezselyemmel, az egészet összeforraljuk, és forrón a fehérbormártáshoz adjuk, amellyel együtt még egyszer átforraljuk. Tálaláskor a halat a tálra helyezzük, bevonjuk a mártással és petrezselymes vajas burgonyát halmozunk mellé.

    Fehérbormártás

    Hozzávalók


  • 4 dl halpároló lé

  • 1,5 dl száraz fehér bor

  • 1 dl tejszín

  • 2 db tojás

  • 150 g vaj

  • 80 g liszt

  • 1 db citrom



  • Elkészítés

    A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és fehér habzásig hevítjük, forró halalaplével és a fehérborral felengedjük, sózzuk, kiforraljuk. A forralás ideje alatt a tojások sárgáját a tejszínnel elkeverjük és a tűzről levéve a mártáshoz adjuk, elkeverjük, citromlével ízesítjük.
  • Exit mobile version