A nap menüje (09. 13.)

jancsi bá | 2001. Szeptember 13.
Mai menünk elsõ fogása minestraleves, második fogásként natúr sertés szeletet ajánlunk petrezselymes burgonyával, hozzá fejes saláta.

Minestraleves


Hozzávalók






   


  • 50 g császárszalonna

  • 20 g vöröshagyma

  • 150 g sárgarépa

  • 100 g petrezselyemgyökér

  • 50 g zeller

  • 150 g kelkáposzta

  • 150 g burgonya

  • 20 g paradicsompüré

  • 2 db húsleveskocka

  • 40 g spagetti

  • 20 g rizs



  • 1 késhegynyi törött bors

  • 60 g parmezán sajt


    Elkészítés

    A megtisztított zöldségeket vékony csíkokra, a vöröshagymát finomra, a császárszalonnát apró kockákra vágjuk. A szalonnát 2-3 percig hevítjük, belepirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket és paradicsompürét. Összekeverjük, kissé együtt pirítjuk, fűszerezzük és lassú tűzön pároljuk. Időnként a kockából elkészített húsléből merünk rá. Ha a zöldség félig megpuhult, felöntjük a többi húslével, beletesszük a rizst és az összetördelt spagettit, készre főzzük. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.


    Natúr sertés szelet


    Hozzávalók


  • 600 g sertés comb vagy karaj

  • 20 g liszt

  • 40 g zsír

  • só, ízlés szerint őrölt bors, zúzott fokhagyma


    Elkészítés

    A szeleteket enyhén kiveregetjük, sózzuk, esetleg egyéni ízlés szerint tovább fűszerezzük, mindkét oldalát lisztbe mártjuk és a felhevített zsiradékban elősütjük. A visszamaradó zsírt átszűrjük, az elősütött húsra öntjük és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik elkészítjük a petrezselymes burgonyát. Forrón tálaljuk: a tálra felhalmozzuk a burgonyát, mellé rendezzük a hús szeleteket és meglocsoljuk a párolólével.








       
    Petrezselymes burgonya

    Hozzávalók

  • burgonya

  • 20 g só

  • zöldpetrezselyem


    Elkészítés

    A burgonyát egyenletes kockákra daraboljuk és annyi hideg vízben, hogy ellepje – a vizet megsózva – fedő alatt puhára főzzük. Leszűrjük, tálra helyezzük és tetejére finomra vágott zöldpetrezselymet szórhatunk.








       
    Jó tudni

    A salátát egészben hideg vízben többször átmossuk, majd leveleikre bontjuk (érdemes levelenként is átöblíteni egyszer, mert a torzsáknál nagyon megáll a homok).
  • Exit mobile version