A nap menüje (10. 26.)

nlc | 2001. Október 26.
Mai menünk elsõ fogásaként egy különlegességet, burgonyalevest birsalmával, másodiknak pedig egy igazi magyar ételt, töltött paprikát ajánlunk.

Burgonyaleves birsalmával

Hozzávalók:


  • 500 g burgonya

  • 100 g birsalma

  • 2 dl tejföl

  • 30 g liszt

  • 1 babérlevél

  • 1 csomó kapor


    Elkészítése

    Egy liter hideg vízben feltesszük főni a meghámozott, kockákra vágott burgonyát és birsalmát. Sóval, kaporral, babérlevéllel ízesítjük. Ha
    a burgonya és a birsalma megpuhult, akkor a kaprot és a babérlevelet eltávolítjuk. A levest tejfölös habarással besűrítjük s néhány percig még forraljuk. Tálalhatjuk azonnal, esetleg hidegen is finom, üdítő.


    Töltött paprika

    Hozzávalók:






       


  • 400 g darált sertéscomb

  • 40 g tisztított vöröshagyma

  • 40 g tisztított zeller

  • 40 g zsír

  • 120 g paradicsompüré

  • 40 g liszt

  • 8 db tölteni való húsos paprika

  • 1 db tojás

  • 8 dl csontlé

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1/2 csomó petrezselyemzöld

  • só, őrölt bors, cukor, fűszerpaprika


    Elkészítése

    Az előkészített, kicsumázott, megmosott paprikákat lecsurgatjuk. A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a már előzőleg félig megpárolt rizst, a tojást (lehetőleg egy kis edénybe külön törjük fel, hogy meggyőződjünk a frissességéről), sót, őrölt borsot, fűszerpaprikát és a finomra zúzott fokhagymát. Lazán összekeverjük, és az előkészített paprikába töltjük.

    Megfelelő nagyságú lábasban zsíron liszttel zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, csontlével felengedjük, majd habverővel simára keverjük, és állandó keverés mellett felforraljuk. Abban az esetben, ha van házilag eltett paradicsomlevünk, akkor azzal engedjük fel a rántást. Sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, zellerzöldet, zellert és vöröshagymát teszünk hozzá. Lassan forraljuk, majd beletesszük
    a megtöltött paprikákat és fedővel letakarva mérsékelt tűzön puhára főzzük. Sós vízben főtt burgonyával forrón tálaljuk.

    Jó étvágyat!
  • Exit mobile version