Húsvéti elõkészületek a Míves Tojás Múzeumban

nlc | 2002. Március 21.
Aki teheti, Virágvasárnap vagy a Nagyhéten látogasson el a Míves Tojás Múzeumba, ahol a programok során sok ötletet, segítséget kaphat az ünnepi felkészüléshez, mindent megtudhat a hímestojásokról és a húsvét más "kellékeirõl".




Virágvasárnap, március 24-én délután (14 órától) tojásfestő verseny lesz a Baranya megyei 10-14 éves korú ifjú tojásfestők résztvételével. Minden résztvevő két eredeti műalkotásával jelentkezhet a versenyre, s a bírálóbizottság ezek értékelésével választja ki a virágvasárnapi döntő 15 versenyzőjét. A jelentkezők korábbi és helyszinen készült alkotásai a nap folyamán alkalmi kiállításon megtekinthetők.

Nagyhéten délutánonként (14 órától) tojásfestő bemutatókat tartanak, így az érdeklődők megismerhetik a tojásdíszítés mesterfogásait, a különböző módszereket és technikákat.

Hímestojás szeretteinknek csoportos foglalkozás keretében bárki maga is asztal mellé ülhet, s népművészek segítségével, saját kezüleg elkészítheti az ünnepre szánt hímestojásokat. A szükséges alapanyagot, eszközöket a múzeum ünnepi hozzájárulásként csekély térítés ellenében (100.—Ft) biztosítja a vállalkozó kedvű látogatóknak. Jelentkezés a múzeumban.
Az otthoni tojásfestéshez mintalapot, festéket, írókát és hasznos tanácsokat tartalmazó egységcsomagot és képes albumot kinál a múzeum.





Aki nem érez magában elég kedvet a tojásfestéshez, vagy nem tudja annak feltételeit megteremteni, nincs ideje a tojásfestésre, mégis szívesen díszítené otthonát szép hímestojásokkal, vagy ajándékozna azokból, hozzájuthat a múzeumban kiállított legszebb példányokról készült másolatokhoz.

Húsvéti üdvözleteiket szeretteiknek a múzeumból származó szép díszített tojásokat ábrázoló képeslapokon továbbíthatják.

A mozgalmas események, a különféle programok az ünnepi felkészülés során csak kiegészítői annak, amit a múzeum megtekintése jelent. A bemutatóterem meghitt, ünnepi hangulata, a tárlókba rendezett mintegy kétezer díszített tojás látványa, harmóniája, lelki, szellemi feltöltődést kinál. A látvány s a művészi élmény közelebb segít húsvét misztériumához, az ősi népművészet egy szegmentjének megismeréséhez, ma is érvényes mondanivalójának megértéséhez, a hozzá kötődő népszokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez.
A múzeum feliratai, tárlatvezetői öt nyelven, magyarul, németül, angolul, hollandul és franciául adnak részletes információt az érdeklődőknek.
A Múzeum, a református Zengővárkony műemlék temploma, parókiája, természeti adottságai, a szomszédos Pécsvárad és Nagypall látnivalói bőséges programlehetőséget jelentenek az odalátogatóknak.

Kellemes kirándulást, hasznos időtöltést és húsvéti felkészülést a Zengő alján, Zengővárkonyban a Míves Tojás Múzeumban.

(További információk tel: 06-72-466-605, fax:06-72-566-012)
Exit mobile version