Esztergom

nlc | 2002. Március 25.
A Magyar Katolikus Egyház fejének, az esztergomi érseknek székhelye a Duna-parti város, melynek 972-ben épült várában az elsõ magyar király, honalapító Szent István (1000-1038) született.




Jelképe a Vár-hegyet uraló, a XIX. században klasszicista stílusban átépített Prímási Székesegyház (Szent István tér) az ország legnagyobb temploma, a világ legnagyobb, egy vászonra festett oltárképével.

Egyedülálló érdekessége az egyetlen, épségben megmaradt magyar reneszánsz épület – a XVI. század eleji vörösmárvány Bakócz-kápolna – 300 évvel idősebb, mint a templom maga.





A magyar egyházi kincsek leggazdagabb gyűjteménye a 400 ötvösremeket és textíliát őrző Főszékesegyházi Kincstár felbecsülhetetlen értékei a szarvserlegek, miseruhák, a gótikus műremekként ismert Suky-kehely és a drágakődíszes aranykincs, Mátyás király kálváriája. Az altemplomban a mártírként tisztelt Mindszenthy József hercegprímás sírja, zarándokhely.





-A bazilika szomszédságában a románkori királyi palotára a királyi házikápolna, a freskódíszes várkápolna és a rózsaablak emlékeztet, az árpád-házi királyok palotájának helyreállított termeiben a Vármúzeum (Szent István tér 1.) kiállítása az esztergomi vár történetét mutatja be. A magyar katolikus egyházfő otthona a Prímási palota, ahol az ország legértékesebb vidéki gyűjteménye, a Keresztény Múzeum is található a középkori magyar művészet megmaradt kincseivel: az 1427-ben festett Kálvária-oltár, és a Garamszentbenedeki Úrkoporsó.

A rendkívül gazdag külföldi anyagban valamennyi képzőművészeti ág remekművei – az itáliai kora-reneszánsz festészettől a modern egyházi festészetig – megtalálhatók.

A Széchenyi tér barokk hangulatát a polgárházak és a Városháza épülete adja, barokk stílus uralja a Vizivárost is, jellegzetessége a kéttornyú ferences templom, mellette a rendház épülete.





A Balassa Bálint Múzeum (Mindszenthy tér 5.) XVI. századi kincslelete és a Duna Múzeumban (Kölcsey Ferenc u. 2.) a Duna és a magyar vízgazdálkodás történetét bemutató kiállítás érdemelnek figyelmet.

A XIX. századi magyar közélet-, és irodalom legjelesebbjei hagyták kézjelüket a Babits Mihály Emlékház “autogramfalán”. Júniustől augusztusig íveli át a nyarat az Esztergomi Várszínház eseménysorozata, augusztusban a Nemzetközi Gitárfesztivál a vonzó program.
Exit mobile version