A nap menüje (06. 18.)

nlc | 2002. Június 18.
Mai menüajánlatunk afrikai harcsa fehérborban, desszertnek szilvapuding.

Afrikai harcsa fehérborban

Hozzávalók


  • 700 g harcsafilé
  • 50 g liszt
  • 50 g zsír
  • 0,5 dl brandy
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 50 g vöröshagyma
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 120 g gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 g vaj
  • só, őrölt bors


    Elkészítés

    A halfiléket szeletekre vágjuk, sózzuk, félretesszük, hogy a só átjárja. A vöröshagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, a gombát lereszeljük, a fokhagymát szétzúzzuk. A vajat a liszt felével összegyúrjuk és hűtőbe tesszük. A halszeleteket lisztbe mártjuk, mindkét oldalát a felhevített zsírban elősütjük, lapos tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük.

    A sütőzsírban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, a petrezselymet, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a borral és a brandyvel. Kiforraljuk, az elősütött halszeletekre öntjük, és lefedve sütőben készre sütjük. A szeleteket óvatosan kivesszük a pároló fűszeres léből, tálra helyezzük és melegen tartjuk. A levet a vajas liszttel besűrítjük (a forró lébe apró golyókat formázva lassan adagoljuk), közben állandóan keverjük. A besűrített mártással a szeleteket bevonjuk, párolt rizst vagy bármilyen párolt zöldséget adhatunk hozzá.











    Szilvapuding

    Hozzávalók


    • 600 g szilvabefőtt
    • 80 g vaj
    • 80 g liszt
    • 2 dl tej
    • 6 db tojás
    • 100 g kristálycukor
    • 1 dl tejszín
    • 300 g szilvalekvár
    • 2 cl szilvapálinka
    • 5 cl rostos szilvalé
    • őrölt fahéj


    Elkészítése

    A befőtt levét egy edénybe leöntjük, a szilvát kimagozzuk, a szilvahús felét összeturmixoljuk, a másik felét kis kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük, a lisztet aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a forró tejet és állandó keverés közben besűrítjük, majd beleöntünk 4 dl felforralt befőttlevet és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az ízesített mártást, az összeturmixolt és feldarabolt szilvát, egy kiskanálnyi őrölt fahéjat, és végül fokozatosan a keményre felvert tojásfehérjét, ügyelve arra, hogy a habot ne törjük össze.

    A pudingformákat vajjal kikenjük, porcukorral meghintjük, és háromnegyed részig megtöltjük a masszával. Vízfürdőben takaréklángon lassan kigőzöljük (a lábasban a víz a formák feléig érjen, és fedjük le) a pudingokat. Tálalás előtt a formákat egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, majd a tálkákra borítjuk. A pálinkát a szilvalével, a lekvárral összekeverjük és ráöntjük a pudingokra, majd tejszínhabbal díszítjük.
  • Exit mobile version