A nap menüje (06. 21.)

nlc | 2002. Június 21.
Mai menüajánlatunk francia hagymaleves, majd fogasszeletek keszthelyi módra.

Francia hagymaleves






Hozzávalók

• 400 g vöröshagyma
• 50 g vaj
• 2 dl száraz fehérbor
• 100 g reszelt sajt
• 2 db erőleves kocka
• 8 szelet bagett
• só, őrölt fehérbors, borókabogyó


Elkészítése

A húsleves kockát egy liter forró vízben feloldjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk és a felolvasztott vajban aranysárgára pirítjuk. Felöntjük az erőlevessel, hozzáadjuk a borókabogyót, és lassú forralással kb. 20 percig főzzük. A borókabogyót kiszedve, hozzáadjuk a bort, sózzuk, borsozzuk. A bagett szeletekre rászórjuk a reszelt sajtot. A levest tűzálló cserépedénybe szedjük, adagonként 2 bagett szeletet ráhelyezve, forró sütőbe vagy grillsütőbe tesszük, annyi ideig, hogy a sajt a kenyérre ráolvadjon. A kenyérszeleteket a sajttal piríthatjuk külön is, és a leves mellé tálaljuk.


Fogasszeletek keszthelyi módra









   
Hozzávalók

  • 700 g fogasfilé
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 100 g zöldpaprika
  • 100 g paradicsom
  • 80 g gomba
  • 80 g vaj
  • só, őrölt bors


    Elkészítés

    A fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és kivajazott edényben a fehér bort ráöntve puhára pároljuk. A zöldpaprikát, a héjától és magjától megszabadított paradicsomot és a gombát apró kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. Amikor a halszeletek megpuhultak, a párolóléből óvatosan kivesszük, félretesszük, melegen tartjuk. A kockára vágott zöldségféléket a párolólébe tesszük, sóval és törött borssal ízesítjük, megszórjuk a zöldpetrezselyemmel, az egészet összeforraljuk, és forrón a fehérbormártáshoz adjuk, amellyel együtt még egyszer átforraljuk. Tálaláskor a halat a tálra helyezzük, bevonjuk a mártással és petrezselymes vajas burgonyát halmozunk mellé.


    Fehérbor mártás

    Hozzávalók


  • 4 dl halpároló lé
  • 1,5 dl száraz fehér bor
  • 1 dl tejszín
  • 2 db tojás
  • 150 g vaj
  • 80 g liszt
  • 1 db citrom



  • Elkészítés

    A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és fehér habzásig hevítjük, forró halalaplével és a fehérborral felengedjük, sózzuk, kiforraljuk. A forralás ideje alatt a tojások sárgáját a tejszínnel elkeverjük és a tűzről levéve a mártáshoz adjuk, elkeverjük, citromlével ízesítjük.
  • Exit mobile version