A túlparton – Vác

nlc | 2002. Június 24.
Ami a jobb partnak Esztergom, az a balnak Vác. Fiatalabb ugyan néhány évvel, és nem érsekség, hanem „csak" püspökség, de szintén elsõ királyunk, Szent István alapította.





Magyarország egyik legszebb barokk–klasszicista városának műemléki jelentőségű magja a 18. század második felében alakult ki. Ekkor épült Vác székesegyháza, a püspöki palota és a városháza. A késő barokk–kora klasszicista katedrális kupolájának freskóját a közép-európai barokk festészet egyik legnagyobb alakja, F. A. Maulbertsch készítette. A város többi templomát felkeresők mindenütt a 18–19. század értékes alkotásaival találkozhatnak.





Vác gyűjteményei közül az Európában is egyedülálló Memento Mori-kiállítás a középkori temetkezéseknek a Fehérek templomának kriptájából előkerült tárgyi emlékeit mutatja be, köztük festett felnőtt- és gyermekkoporsókat. A város világi műemlékei közül alighanem a klasszicizáló késő barokk Kőkapu a legkülönlegesebb.





A diadalívet Mária Terézia látogatására emelték 1764-ben. A városnézést érdemes Duna-parti sétával befejezni, és nem csupán a szép fasor vagy a szemközti Szentendrei-sziget látványáért, ahová komppal juthatunk át, hanem esetleg néhány hosszú felüdítő úszásért is a nagyszerű uszodában és strandon, vagy éppen egy tál igazi dunai halászlé kedvéért, amelyet az itteni Halászcsárdában vagy a szigeten a Pokol Csárdában fogyaszthatunk el jó étvággyal.

A természet kedvelőinek okvetlenül fel kell keresniük az ártéri bemutatóhelyet, ahol a vízimadarak között kócsagot, szürke gémet és kormoránt is megcsodálhatnak.





Vác kulturális élete és programkínálata olyan gazdag, hogy túlzás nélkül állítható: itt mindig történik valami. A váci és a vendégművészek, együttesek „mindennapos” koncertjei, előadásai, a fúvószenekari térzenék mellett különösen a Tavaszi Fesztivál, a Váci Világi Vigalom, a Borfesztivál és a Nemzetközi Gregoriánkórus-fesztivál eseményei vonzzák a vendégeket és helybélieket egyaránt.

Vácról ismét elkanyarodhatunk a Duna mellől, hogy a „szárazföld” belsejének látnivalóit is megismerjük.





A közeli Vácrátót Botanikus Kertjében 28 hektáron Magyarország egyik leggazdagabb növénygyűjteményét csodálhatjuk meg a romantikus arborétumban, amelyben mesterséges környezet és mikroklíma megteremtésével a Föld szinte teljes növényvilágát bemutatják, és különlegességként önálló kiállítása van a Biblia növényeinek. Nyaranta az arborétum hangulatos, csillagtetős „koncertteremmé” alakul át.
Exit mobile version