A nap menüje (07. 18.)

nlc | 2002. Július 18.
Mai menünk elsõ fogása karfiolleves, másodiknak kapros sertéstokányt ajánlunk.

Karfiolleves







   
Hozzávalók


  • 1000 g karfiol
  • 50 g burgonya
  • 30 g rizs
  • 30 g liszt
  • 20-30 g zsír
  • 1 dl tejföl
  • 2 g fűszerpaprika
  • 1 g őrölt bors
  • 1 db tojássárgája


    A karfiolt alaposan mossuk meg, szedjük szét apró rózsákra. Egy kisebb burgonyát apró kockákra vágunk, s a karfiollal és a rizzsel a hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk. A lisztből rántást készítünk, amelyet megszórunk fűszerpaprikával, és a levest berántjuk, kiforraljuk. Tálalás előtt a tojássárgájával elkevert tejföllel dúsítjuk. Úgy is készíthetjük, hogy a karfiol egy részét és a megfőtt burgonyát kivesszük, átpasszírozzuk és az így nyert pépet visszatesszük a levesbe, mielőtt beletennénk a tejföllel kevert tojássárgáját.


    Kapros sertéstokány

    Hozzávalók






       

  • 600 g sertéscomb vagy lapocka
  • 50 g zsír
  • 50 g vöröshagyma
  • 1 cs. kapor
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • 1 db citrom
  • 20 g liszt
  • só, őrölt bors, cukor


    Elkészítés

    A sertéshúst kb. kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A finomra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt húst, és zsírjára lepirítjuk. Sóval, borssal, finomra vágott kaporral ízesítve, kevés fehérbort aláöntve, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, és a majdnem puha húst ezzel besűrítjük, kevés citromlével és cukorral ízesítjük, átforraljuk. Végül forrón tálaljuk párolt rizzsel vagy valamilyen főtt tésztával. Ha valaki burgonyával szereti, az is illik hozzá.
  • Exit mobile version