A nap menüje (07. 23.)

nlc | 2002. Július 23.
Mai menünk elsõ fogása csipetkés gulyásleves, másodiknak pulykás, zöldséges tésztát ajánlunk.

Csipetkés gulyásleves

Hozzávalók:






   


  • 500 g marhahús
  • 50 g vöröshagyma
  • 5 g fűszerpaprika
  • 50 g zöldpaprika
  • 50 g paradicsom
  • 250 g burgonya
  • 120 g liszt
  • 1 db tojás
  • 40 g só

    Elkészítése:

    A megmosott és kockákra vágott marhahúst (csontjával együtt) lábosba rakjuk, és teszünk közéje egy nagy, vékony szeletekre vágott hagymát. A lábost a tűzre helyezzük, hogy a hús a saját levében párolódjon. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyiből elegendő levest kapunk. Amikor a hús puhulni kezd, beletesszük a kockára vágott burgonyát, a paradicsomot és a paprikát, majd belefőzzük a csipetkét. Együtt készre főzzük, forrón tálaljuk.


    Pulykás, zöldséges tészta






       


  • 200 g száraztészta (pl.: masnitészta)
  • 400 g pulyka apróhús
  • 150 g zöldborsó
  • 1 csomag leveszöldség
  • 300 g gomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 100 g reszelt sajt
  • 1,5 dl tejföl

  • fehérbors
  • szerecsendió
  • margarin

    Elkészítése:

    A tésztát sózott vízben kifőzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. A borsót és a felkarikázott leveszöldséget enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Közben a pulykahúst vékony csíkokra vágjuk, és kevés felhevített margarinon megsütjük, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a lereszelt hagymát, majd rátesszük a gombát, és megpároljuk. A tojások sárgáját sóval, fehérborssal, szerecsendióval fűszerezve összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajtot. Ebbe a tojásos, tejfölös, sajtos keverékbe belekeverjük a tésztát és a zöldségeket. Utoljára a habbá vert tojásfehérjét forgatjuk óvatosan bele, majd hideg margarinnal kikent tűzálló edénybe rétegezzük a zöldséges tésztát, közé tesszük a húst, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép piros lesz a teteje.

    Jó tanács:

    Így elkészítve önálló fogásként tálaljuk, de ha kihagyjuk belőle húst, és csak gombával készítjük, akkor vegetáriánusoknak is kínálhatjuk, vagy köretként is adható húsételek mellé.
  • Exit mobile version