A nap menüje (08. 15.)

nlc | 2002. Augusztus 15.
Mai menüajánlatunk zöldségleves és borjúborda milánói módra.




Zöldségleves

Hozzávalók :




  • 500 g csont vagy
  • 2 db húsleveskocka
  • 200 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zeller
  • 30 g gomba
  • 40 g karfiol
  • 100 g kifejtett zöldborsó
  • 40 g liszt
  • 40 g vaj
  • 30 g vöröshagyma
  • 1 csomó zöldpetrezselyem
  • őrölt fehér bors



  • A galuskához:

  • 80 g liszt
  • 1 tojás



  • Elkészítés:

    A csontot megmossuk és kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni. Az előkészített zöldséget, zellergumót, gombát finom metéltre (csíkokra) vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a vajon aranysárgára pirítjuk, az összevágott zöldséget hozzáadva, sóval, őrölt fehér borssal (eleinte többször kevesebbet tegyünk a fűszerekből, mint egyszerre sokat) ízesítjük és fedő alatt kevés víz hozzáadásával pároljuk. Ha félig megpárolódott, hozzáadjuk a zöldborsót és a finomra (nagyon apróra) vágott petrezselyem zöldjét zsírjára visszapirítjuk és liszttel megszórjuk, kb. 5-6 percig tovább pirítjuk. Csontlével (vagy vízzel) felengedjük, jól kiforraljuk.

    A galuskához a lisztet összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel és a tésztából kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. A tavaszi zöldséglevest készíthetjük konzerv, illetve gyorsfagyasztott zöldségfélékből is. Minden esetben vigyázni kell, hogy a zöldségfélék épségben maradjanak, ne törjenek össze. Ezért célszerű fakanál helyett az edény jobbra-balra mozgatásával megkeverni a benne lévő anyagokat.



    Borjúborda milánói módra


    Hozzávalók


  • 600 g borjúkaraj (8 szelet borjúborda)
  • 60 g liszt
  • 2 db tojás
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 80 g reszelt kemény sajt (legjobb erre a célra a parmezán)
  • 1 db citrom

  • 1/2 l olaj a sütéshez


    Elkészítése

    A szeleteket enyhén kiveregetjük, sózzuk, az inas részeket bevagdossuk. A tojásokat egy mélytányérba felütjük, felverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát – amelybe előzőleg a reszelt sajtot belekevertük – külön lapos tányérba tesszük. Az előkészített hússzeleteket a lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. A bundázott szeleteket forró olajban megsütjük, az olajból kivéve lecsepegtetjük. Körete a milánói módra készült makaróni vagy spagetti.




    Milánói makaróni (spagetti)

    Hozzávalók


  • 400 g makaróni
  • 10 g vaj
  • 50 g vöröshagyma
  • 150 g gomba
  • 100 g sonka
  • 200 g paradicsompüré
  • 80 g reszelt sajt
  • só, őrölt bors


    Elkészítése

    A megtisztított vöröshagymát finomra, a megmosott gombát és a sonkát metéltre vágjuk. A makarónit forró sós vízben feltesszük főni. Amíg a makaróni fő, az olvasztott vajban a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a sonkát, összekeverjük és a paradicsompürét rátéve sózzuk, borsozzuk és együtt lepirítjuk. A megfőtt – figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét a makarónit – makarónit és a sajt egyik felét rászórva összekeverjük.
    Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a makarónit, tetejét megszórjuk a maradék sajttal, mellérakjuk a kisütött szeleteket, amelyekre egy-egy szelet hámozott citromszeletet tegyünk.
  • Exit mobile version