A nap menüje (08. 21.)

nlc | 2002. Augusztus 21.
A mai ebédnek gulyáslevest és friss meggybõl készült, omlós pitét ajánlunk.

Gulyásleves

Hozzávalók:








  •    
    360 g marha színhús
  • 80 g sertészsír
  • 150 g vöröshagyma
  • 15 g fűszerpaprika
  • 500 g burgonya
  • 140 g zöldpaprika
  • 60 g friss paradicsom
  • 5 g fokhagyma
  • 2 g köménymag


    Elkészítése:

    Lehetőleg lábszárt vagy lapockát vásároljunk. A jól megmosott húst vágjuk kockára. Ezután a felolvasztott zsírban pirítsuk aranysárgára az apróra vágott hagymát. Vegyük le a hőfokot, s a nem túl meleg hagymás zsírba rakjuk bele a fűszerpaprikát. Tegyük rá a húst és pirítsuk tovább.
    Amikor a hús leve elfőtt, adjuk hozzá a köménymaggal együtt az apróra vagdalt fokhagymát. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne főjön, hanem csak párolódjon. Mielőtt a hús megpuhulna, levét párologtassuk el olyan mértékben, hogy csak a zsírja maradjon a hús alatt. Ezután tegyük hozzá a burgonyát és azzal együtt pirítsuk, amíg az üvegessé válik. Majd öntsük fel és tegyük bele a zöldpaprikát és a paradicsomot (a felöntés csontlével, vagy leveskocka oldatával történik). Amikor a burgonya puhulni kezd, befőzzük a levesbe a csipetkét is.


    Meggyes pite

    Hozzávalók:







       
    A tésztához:

  • 350 g liszt
  • 150 g margarin
  • 1 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 30 g porcukor
  • 2 g só

    A töltelékhez:

  • 1000 g kimagozott meggy
  • 150 g dió
  • 150 g cukor
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 5 g őrölt fahéj


    Elkészítés:

    A liszttel a margarint szétmorzsoljuk, majd a tejföllel, a tojássárgájával, a porcukorral, és a sóval összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztából két cipót formálunk és hűvös helyen másnapig állni hagyjuk. Másnap mindkét cipóból tepsinagyságú lapot nyújtunk. Az egyiket betesszük a kizsírozott tepsibe, elősütjük. Meghintjük zsemlemorzsával, s rárakjuk a kimagozott, kissé kinyomott meggyet. Majd meghintjük a porcukorral elkevert dióval és befedjük a másik kinyújtott lappal. Mielőtt sütőbe tesszük, a tésztát villával kissé megszurkáljuk (így a tészta és a töltelék közötti levegő eltávozik). Tojásfehérjével megkenjük, s kristálycukorral kevert, darabosra vágott dióval is beszórhatjuk. Előmelegített sütőben, nem túl erős tűznél megsütjük. Hidegen szeleteljük és a tésztástálon hintsük meg porcukorral.
  • Exit mobile version