A nap menüje (09. 02.)

nlc | 2002. Szeptember 02.
Mai ajánlatunk tejszínes uborkás halbatyu, desszertnek pikáns körtesalátát javaslunk.

Tejszínes-uborkás halbatyu

Hozzávalók:

• 8 szál újhagyma
• 200 g sampinyon gomba
• 1 közepes fej hagyma
• 200 g kígyóuborka
• 800 g sovány halfilé
• 1 citrom leve
• só, bors
• 20+30 g vaj/margarin
• 2,5 dl húsleves (kockából)
• 1 dl fehérbor
• 8 szelet bacon
• 1/2 csokor petrezselyem
• 1,5 dl tejszín
• 1 evőkanál étkezési keményítő
• 1 csokor snidling


Elkészítés:

Az újhagymákat 15-20 cm-es zöldjükkel együtt, hosszában félbevágjuk, 2 percig sós vízben főzzük, majd lecsepegtetjük. A gombát felszeleteljük, a hagymát és a hámozatlan uborkát felaprózzuk. A halfiléket 8 azonos nagyságú csíkra vágjuk, meghintjük citromlével, sóval és borssal. 20 g vajban/margarinban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a gombát és az uborkát, erős tűzön 2 percig pirítjuk, majd aláöntjük a húslevest, a fehérbort, és fedő alatt 10 percig pároljuk.
Kiterítjük a 8 baconszeletet, 2-2 újhagymacsíkot és 1-1 halcsíkot fektetünk a tetejükre, megszórjuk a petrezselyemlevélkékkel, majd feltekerjük, és vékony zsineggel keresztben átkötjük. 30 g felhevített vajban/margarinban minden oldalukon pirosra sütjük a batyukat (összesen 8-10 perc). A gombához adjuk a tejszínt és a 2 evőkanál vízben elkevert keményítőt, éppen csak összeforraljuk, végül belekeverjük a felaprózott snidlinget. A batyukat tálra rendezzük, és a mártással körítjük. Petrezselymes vagy sült újkrumpli, burgonyapüré illik hozzá.




Pikáns körtesaláta





Hozzávalók

• 300 g körte
• 150 g gépsonka
• 20 g kristálycukor
• 80 g zellergumó
• 50 g dióbél
• 1/2 citrom leve


Hozzávalók az öntethez

• 2 dl majonéz
• 0,5 dl tejszín
• 100 g paradicsom
• só, csípős mustár, fűszerpaprika


Elkészítése

A nem túl érett, még kemény körtéket megmossuk, meghámozzuk, kisebb cikkekre vágjuk, és magházukat eltávolítjuk. A körtéket 3 dl forró, cukros vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük és lehűtjük. A megtisztított zellert és a gépsonkát vékony csíkokra, a dióbelet durvára vágjuk. Keverőtálban a zellercsíkokat meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a sonkát és a körtét, óvatosan összekeverjük, majd üvegtálkába vagy széles szájú kehelypohárba egyenletesen elosztjuk, díszítjük paradicsomcikkekkel és hűtőbe tesszük. A majonézt összekeverjük a tejszínnel – de csak annyival, hogy átvonóképes legyen – ízesítjük citromlével, mustárral, kevés fűszerpaprikát keverünk el benne, és átvonjuk vele a salátát. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.
Exit mobile version