Csordás leves
Hozzávalók
Elkészítése
A húsokat megmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk. A húsokat hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk, bezöldségeljük, sózzuk, beletesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, és lassú forralással készre főzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a betétet. A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a lebbencstésztát, megpirítjuk és a tűzről levéve elkeverjük benne fűszerpaprikát, sózzuk, és vizet öntve hozzá fedő alatt megpároljuk. Ha kész, melegen tartjuk tálalásig.
Ha a húsok megpuhultak, a levesből a zöldséggel együtt kivesszük, és apró kockára daraboljuk azokat. A levesestál aljára helyezzük a húsokat, rá a lebbencstésztát, és ráöntjük a forró levest.
Rozmaringos újkrumpli
Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 ágacska (10 cm-es) friss rozmaring
4 evőkanál olaj
só, bors
Elkészítés:
Az újkrumplit gondosan megmossuk, héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, majd a krumplik nagyságától függően egészben hagyjuk vagy félbe-negyedbe vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, nem túl vékony gerezdekre vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, tenyerünkkel ellapítjuk, a rozmaringágakat megmossuk, lerázzuk róluk a vizet. Teflonbevonatú vagy öntöttvas serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a hagymát, fokhagymát, és az egyik rozmaringágat. Élénk tűzön addig pirítjuk, amíg a hagymafélék világosbarnára sülnek. Kiszedjük az „illatszereket” az olajból, félretesszük. A serpenyőbe dobjuk a krumplit, és erős tűzön, kíméletesen, de folyamatosan kevergetve aranybarnára sütjük (8-10 perc).
A serpenyőben hagyjuk vagy nem túl mély tálba csúsztatjuk a krumplit, megszórjuk egy kevés sóval, frissen őrölt borssal, valamint a maradék rozmaringágról lecsipkedett bóbitákkal, és azonnal tálaljuk. Az olajból kiszedett sült hagymát-fokhagymát külön tányérkán kínálhatjuk. Egybesült vagy grillezett húsokhoz, halakhoz illik, de joghurtos vagy vinaigrette-mártással készült vegyes salátával önmagában is pompás! Csak frissen jó!