A nap menüje (09. 14-15.)

nlc | 2002. Szeptember 14.
Mai menüajánlatunk kapros sertéstokány, desszertnek mákos koszorú.




Kapros sertéstokány

Hozzávalók


  • 600 g sertéscomb vagy lapocka
  • 50 g zsír
  • 50 g vöröshagyma
  • 1 cs. kapor
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • 1 db citrom
  • 20 g liszt
  • só, őrölt bors, cukor


    Elkészítése

    A sertéshúst kb. kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A finomra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt húst, és zsírjára lepirítjuk. Sóval, borssal, finomra vágott kaporral ízesítve, kevés fehérbort aláöntve, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, és a majdnem puha húst ezzel besűrítjük, kevés citromlével és cukorral ízesítjük, átforraljuk. Végül forrón tálaljuk párolt rizzsel vagy valamilyen főtt tésztával. Ha valaki burgonyával szereti, az is illik hozzá.


    Mákos koszorú

    Hozzávalók








    A tésztához
    • 300 g liszt
    • 50 g kristálycukor
    • 20 g élesztő
    • 1 db tojás
    • 30 g margarin
    • 1,5 dl tej
    • só

    A töltelékhez
    • 200 g darált mák
    • 100 g mazsola
    • 80 g kristálycukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 40 g méz
    • 4 cl rum
    • 1 citrom reszelt héja
    • 20 g vaj
    • 2,5 dl forró víz
    • só, fahéj

    A cukorbevonathoz
    • 150 g porcukor
    • 2 cl rum
    • 4 cl víz


    Elkészítése

    A meglangyosított tejből, egy evőkanál lisztből, csipetnyi cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. Langyos helyen, lefedve kétszeresére kelesztjük. A többi lisztből az összes hozzávalóval kelt tésztát készítünk, a megkelt kovásszal jól kidolgozzuk úgy, hogy az edény falától elváljon. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

    Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot és az átválogatott mazsolát leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukrot és fűszereket elkeverjük a mézzel, a rummal, a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott vajat, mákot, mazsolát, és az egészet jól összedolgozzuk. A lisztezett deszkán a tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd elkenjük rajta tölteléket úgy, hogy a széleken 2 cm-es részt üresen hagyunk. Óvatosan feltekerjük, koszorúvá hajtjuk és a kivajazott sütőlemezre tesszük. Tetejét megvizezzük és éles késsel néhány helyen bevágjuk. Még negyedórán át kelesztjük, majd előmelegített sütőben (220 fok) kb. 30 percig sütjük. A porcukorból a rummal és a vízzel szirupot keverünk, és a még forró koszorút bekenjük vele, majd jól kihűtjük és szeleteljük.
  • Exit mobile version