A nap menüje (09. 21-22.)

nlc | 2002. Szeptember 21.
Mai menünk tyúkhúsleves, második fogásként tojásos töltött lapockát ajánlunk, desszertnek gyümölcsös ostyatálkát.

Tyúkhúsleves

Hozzávalók







   

  • 1500 g tyúk
  • 150 g sárgarépa
  • 120 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 50 g vöröshagyma
  • 100 g kelkáposzta
  • 50 g gomba
  • 100 g kelvirág
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • egész bors, só
  • 120 g csigatészta


    Elkészítés

    A tyúkot előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagyma héját rajta hagyjuk, csak jól megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd
    a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben a forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.

    A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük belőle
    a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük
    a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.


    Tojásos töltött lapocka







       
    Hozzávalók


  • 1200 g sertéslapocka
  • 1 nyers tojás
  • 1 száraz zsemle
  • 2 főtt tojás
  • 2 vékony szelet füstölt szalonna
  • 1,5 dl tej
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 csomó petrezselyemzöld

  • bors

    Elkészítés

    A száraz zsömlét tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk. A szalonnát apró kockára vágjuk. A nyers tojást felverjük, hozzáadjuk a zsemlét, az apróra vágott szalonnát, majd a finomra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A töltelékkel megtöltjük
    a felszúrt lapockát, melybe fokozatosan tesszük bele a meghámozott, keményre főtt tojásokat. A lyukat hústűvel összetűzzük, vagy bevarrjuk. Egy tepsibe 1 dl olajat, és 1 dl vizet öntünk, beletesszük a töltött húst, letakarjuk fóliával, majd előmelegített sütőben kb. háromnegyed óráig pároljuk. Utána a fóliát eltávolítjuk, hogy a teteje is megsülhessen. Szeletelés után burgonyakörettel illetve párolt zöldségekkel tálaljuk.



    Gyümölcsös ostyatálka







       
    Hozzávalók


  • 100 g porcukor
  • 100 g liszt
  • 2 tojásfehérje
  • 1 evőkanál tejszín
  • olaj
  • 350 g eper
  • 350 g cseresznye
  • citromfű
  • porcukor
  • vaníliás cukor


    Elkészítés

    A gyümölcsöket megmossuk, a cseresznyét kimagozzuk, az epret kisebb darabokra vagdaljuk, megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral, és tálalásig hűtőbe tesszük. Az ostyatálkákhoz 200 fokra előmelegítjük a sütőt. A tojásfehérjéket lazán felverjük, hozzákeverjük a cukrot, a lisztet, a tejszínt, és habverővel simára dolgozzuk. Egy sütőlapot finoman átkenünk olajjal, és egy nagyobb konyhai ecset segítségével 15 centi átmérőjű korongokat kenünk rá a masszából. Sütőben kb. 5 percig sütjük, amíg halványan barnulni kezd a széle. Hosszú, ovális végű kenőkéssel elválasztjuk a lemeztől, lefelé borított pohár tetejére rakjuk, még melegen ráhajtogatjuk a szélét, és fodrosra igazítjuk. Amikor kihűl, szép formája lesz. A tepsit újraolajozzuk, és folytatjuk a sütést, amíg tart a massza. Tálaláskor a tálkákba cukros gyümölcsöket rakunk, a levét a maradék gyümölcsökkel összeturmixoljuk és a tálkákra locsoljuk. A tetejére borhabot kanalazunk, és citromfűvel, valamint félig csokiba mártott eperszemekkel díszítjük.
  • Exit mobile version