A nap menüje (09. 23.)

nlc | 2002. Szeptember 23.
Mai menünk elsõ fogása szárnyasaprólék leves, másodiknak sertésbordát ajánlunk gombával, tojással, végül a gyerekek kedvencét, gumimaci süteményt.

Szárnyasaprólékleves

Hozzávalók







   

  • 800 g csirkeaprólék
  • 1 db tyúkhús leveskocka
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 30 g gomba
  • 40 g karfiol
  • 50 g kifejtett zöldborsó
  • 40 g zsiradék (vaj vagy margarin)
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • őrölt fehérbors, só

    Elkészítés

    Az aprólékot egyforma darabokra vágjuk, vigyázva arra, hogy ne legyen szilánkos a csont, megmossuk. A zsiradékot felolvasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt aprólékot, a leveskockát, borsozzuk, és vigyázva megsózzuk (a leveskocka is sós!). Kevés vizet adva hozzá, fedő alatt félig puhára pároljuk. Közben a megtisztított zöldségeket apró kockára vágjuk, megmossuk. Amennyiben az aprólék félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük megfelelő mennyiségű vízzel, és készre főzzük. Betétként adhatunk hozzá az üzletekben kapható mélyhűtött vagy éppen zacskóban árult kész galuskát, gombócot, amiket a csomagoláson lévő használati javaslat alapján külön főzünk meg.


    Sertésborda gombával, tojással







       
    Hozzávalók


  • 4 szelet sertésborda
  • 4 nyers tojás
  • 150 g gomba
  • 4 szál újhagyma
  • liszt

  • őrölt bors
  • olaj

    Elkészítése

    A hússzeleteket klopfolóval enyhén megütögetjük, a széleiket kissé bevagdossuk, hogy sütés közben ne kunkorodjanak fel, majd enyhén megsózzuk. A hagymák bajuszát levágjuk, és folyó vízben a gombával együtt megmossuk. Az újhagymákat nem túl vastagon felkarikázzuk, a gombákat kisebb szeletekre vágjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, és először kissé megpirítjuk benne a hagymát, majd rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, és folyamatosan kevergetve megpároljuk, ügyelve, hogy a lé ne maradjon alatta. Ezután két serpenyőbe olajat teszünk. Az egyikben a lisztbe mártott hússzeleteket sütjük ki, a másikban tükörtojásokat készítünk, melyeknek a közepét nem sütjük át teljesen. Tálaláskor a húsokat tányérokra rakjuk, majd mindegyikre párolt gombát halmozunk, amikre ráfektetjük a tükörtojásokat. Szalmaburgonyával körítjük, salátalevéllel és nyersen lereszelt sárgarépával díszítjük.

    Jó tanács: Sertésborda helyett báránybordával is elkészíthetjük, de csirke- vagy pulykamellfilével is finom.


    Gumimaci sütemény







       
    Hozzávalók


  • 4 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 kis üveg sárgabaracklekvár
  • 2 csomag gumimaci cukorka

    A tésztához a tojások sárgáját cukorral habosra keverjük, és egy másik edényben a lisztet összevegyítjük a sütőporral. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd folyamatosan verve hozzáadjuk a cukros sárgáját. Amikor egynemű, fakanállal belekeverjük a lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát, és előmelegített sütőben megsütjük. A kisült tésztáról a sütőpapírt lehúzzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tészta tetejére vékonyan sárgabaracklekvárt kenünk, majd kis kockákra felszeleteljük. A kis kockák tetejét egyenként megrakjuk színes gumimacikkal.

    Jó tanács: Elkészíthetjük a sütit úgy is, hogy lekvár helyett pudingot kenünk a tésztára, és franciadrazséval, esetleg kisebb darabokra vagdalt zselés cukorral szórjuk meg.
  • Exit mobile version