A nap menüje (09. 24.)

nlc | 2002. Szeptember 24.
Mai ajánlatunk fácánleves, utána pedig rántott kelvirágot javaslunk.

Fácánleves

Hozzávalók








  •    
    1500 g fácán
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 50 g vöröshagyma
  • 100 g kelkáposzta
  • 50 g gomba
  • 100 g kelvirág
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 120 g levestészta
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • egész bors, só, ízlés szerint gyömbér, borókabogyó

    Elkészítése

    Az előkészítés során leírt módon a fácánt előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A fácánt hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és lassan egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a levestésztát, és vágjuk finomra a petrezselyemzöldet. A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a fácánt, majd feldaraboljuk, a zöldséget kis hasábokra vágjuk. A levest merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt fácánt levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a tésztát. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.






    Rántott kelvirág


    Hozzávalók

    • 1500 g kelvirág (karfiol)
    • 100 g liszt
    • 2 db tojás
    • 250 g zsemlemorzsa
    • 1 csomó petrezselyemzöld
    • olaj a sütéshez


    Elkészítése

    A karfiolról eltávolítjuk a zöld leveleket, rózsáira szedjük és erősen sózott hideg vízben feltesszük főni. Amikor majdnem puha, leszűrjük, kihűtjük. Amíg a karfiol fő, felütjük, és felverjük a tojásokat, a lisztet és a morzsát lapos tányérba tesszük, megmossuk a zöldpetrezselymet, vastag szárát eltávolítjuk. A kihűlt karfiolrózsákat lisztbe, tojásba, majd morzsába hengergetve panírozzuk. Az olajat felforrósítjuk, és a bundázott karfiolt lassan megsütjük. Tálaláskor a leszárított petrezselymet pár másodpercre a forró olajba dobjuk, és a tálra rendezett karfiolra szórjuk. Párolt rizst és tartármártást adhatunk mellé.
  • Exit mobile version