A nap menüje (09. 27.)

nlc | 2002. Szeptember 27.
Mai menünk elsõ fogása paradicsomleves, másodiknak és desszertnek egyben, mákosgubát ajánlunk.

Paradicsomleves






Hozzávalók








  •    
    4 dl üveges paradicsom, vagy kis paradicsompüré-konzerv
  • 60 g zellergumó
  • 1 zellerlevél
  • 0,5 dl olaj
  • 30 g liszt
  • 10 g cukor
  • 20 g só
  • 30 g vöröshagyma


    Elkészítés

    Világos, zsemleszínű rántást készítünk az olajból és a lisztből. A paradicsomlével felöntjük, alaposan elkeverjük, hogy ne legyen csomós.
    Ha paradicsompürével készítjük, akkor előbb a pürét kevés vízzel keverjük össze, és azt öntsük a rántáshoz. Tegyünk bele egy kanál cukrot és egy fél mokkáskanál sót, zellergumót, levelet és vöröshagymát. Ezeket tálaláskor vegyük ki. 20 percig főzzük lassú tűzön. Tálalás előtt 10 perccel főzzünk bele kockatésztát, vagy két evőkanál előfőzött rizst.



    Mákosguba

    Hozzávalók


  • 8 db kifli
  • 100 g őrölt mák
  • 4 dl tej
  • 1 dl méz
  • 10 g vaníliás cukor


    Elkészítés

    A tejet a mézzel felforraljuk. A kiflit karikákra vágjuk, mély tűzálló tálba tesszük, meghintjük a vaníliás cukorral, és az őrölt mákkal, majd ráöntjük a forró mézes tejet. Elkészíthetjük maradék kalácsból is. Ízlés szerint a méz helyett édesíthetjük cukorral.
  • Exit mobile version