A nap menüje (10. 04.)

nlc | 2002. Október 04.
Mai menünk elsõ fogása zöldséges húsleves, másodiknak az ajánlatunk szarvastokány erdei gombával.

Zöldséges húsleves

Hozzávalók


  • 1500 g tyúk
  • 150 g sárgarépa
  • 120 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 50 g vöröshagyma
  • 100 g kelkáposzta
  • 50 g gomba
  • 100 g kelvirág
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • egész bors, só
  • 120 g csigatészta

    Elkészítés

    A szárnyasoknál leírt módon a tyúkot előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagyma héját rajta hagyjuk, csak jól megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.

    A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.

    A tyúkhúsleves mintájára készíthető: galambleves, fácánleves, csirkeleves, pulykaleves. Kacsa- és libalevest is főzhetünk, de számítsunk rá, hogy eléggé zsíros lesz. Ha az elkészített tyúkhúsleveshez külön megpárolunk zöldborsót, karfiolt, spárgát, a levesből kivett zöldséget, gombát vékony csíkokra vágjuk, és cérnametéltet adunk hozzá, Újházy-tyúklevest tálalhatunk!


    Szarvastokány erdei gombával







       
    Hozzávalók


  • 800 g szarvascomb (színhús)
  • 100 g zsír vagy étolaj
  • 100 g vöröshagyma
  • 20 g paradicsompüré
  • 200 g erdei gomba
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors, kakukkfű, csontlé

    Elkészítése

    A szarvascombot hideg vízben jól megmossuk, ceruza vastagságú metéltre vágjuk, a gombát megtisztítjuk, megmossuk és szeletekre vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát zsíron aranysárgára pirítjuk, belekeverjük a paradicsompürét és ezzel tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a szarvashúst. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, fedő alatt pároljuk, ha levét elfőtte, kevés csontlével vagy vízzel pótoljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a gombát és a bort, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel és puhára pároljuk. Párolt rizs köretet, burgonyakrokettet vagy burgonyafánkot adhatunk hozzá.
  • Exit mobile version