Zöldséges húsleves
Hozzávalók
Elkészítés
A szárnyasoknál leírt módon a tyúkot előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagyma héját rajta hagyjuk, csak jól megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.
A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
A tyúkhúsleves mintájára készíthető: galambleves, fácánleves, csirkeleves, pulykaleves. Kacsa- és libalevest is főzhetünk, de számítsunk rá, hogy eléggé zsíros lesz. Ha az elkészített tyúkhúsleveshez külön megpárolunk zöldborsót, karfiolt, spárgát, a levesből kivett zöldséget, gombát vékony csíkokra vágjuk, és cérnametéltet adunk hozzá, Újházy-tyúklevest tálalhatunk!
Szarvastokány erdei gombával
Elkészítése
A szarvascombot hideg vízben jól megmossuk, ceruza vastagságú metéltre vágjuk, a gombát megtisztítjuk, megmossuk és szeletekre vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát zsíron aranysárgára pirítjuk, belekeverjük a paradicsompürét és ezzel tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a szarvashúst. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, fedő alatt pároljuk, ha levét elfőtte, kevés csontlével vagy vízzel pótoljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a gombát és a bort, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel és puhára pároljuk. Párolt rizs köretet, burgonyakrokettet vagy burgonyafánkot adhatunk hozzá.