A nap menüje (10. 09.)

nlc | 2002. Október 09.
Mai menünk elsõ fogása tyúkhúsleves, másodiknak tejszínes uborkás halbatyut ajánlunk.

Tyúkhúsleves


Hozzávalók





• 1500 g tyúk
• 150 g sárgarépa
• 120 g petrezselyemgyökér
• 80 g zellergumó
• 50 g vöröshagyma
• 100 g kelkáposzta
• 50 g gomba
• 100 g kelvirág
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 cs. petrezselyemzöld
• egész bors, só
• 120 g csigatészta


Elkészítés

A szárnyasoknál leírt módon a tyúkot előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagyma héját rajta hagyjuk, csak jól megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.

  • A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.


    Tejszínes-uborkás halbatyu

    Hozzávalók:

    • 8 szál újhagyma
    • 200 g sampinyon gomba
    • 1 közepes fej hagyma
    • 200 g kígyóuborka
    • 800 g sovány halfilé
    • 1 citrom leve
    • só, bors
    • 20+30 g vaj/margarin
    • 2,5 dl húsleves (kockából)
    • 1 dl fehérbor
    • 8 szelet bacon
    • 1/2 csokor petrezselyem
    • 1,5 dl tejszín
    • 1 evőkanál étkezési keményítő
    • 1 csokor snidling


    Elkészítés:

    Az újhagymákat 15-20 cm-es zöldjükkel együtt, hosszában félbevágjuk, 2 percig sós vízben főzzük, majd lecsepegtetjük. A gombát felszeleteljük, a hagymát és a hámozatlan uborkát felaprózzuk. A halfiléket 8 azonos nagyságú csíkra vágjuk, meghintjük citromlével, sóval és borssal. 20 g vajban/margarinban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a gombát és az uborkát, erős tűzön 2 percig pirítjuk, majd aláöntjük a húslevest, a fehérbort, és fedő alatt 10 percig pároljuk.
    Kiterítjük a 8 baconszeletet, 2-2 újhagymacsíkot és 1-1 halcsíkot fektetünk a tetejükre, megszórjuk a petrezselyemlevélkékkel, majd feltekerjük, és vékony zsineggel keresztben átkötjük. 30 g felhevített vajban/margarinban minden oldalukon pirosra sütjük a batyukat (összesen 8-10 perc). A gombához adjuk a tejszínt és a 2 evőkanál vízben elkevert keményítőt, éppen csak összeforraljuk, végül belekeverjük a felaprózott snidlinget. A batyukat tálra rendezzük, és a mártással körítjük. Petrezselymes vagy sült újkrumpli, burgonyapüré illik hozzá.

  • Exit mobile version