A nap menüje (10. 10.)

nlc | 2002. Október 10.
Mai menünk elsõ fogása tökbélleves, másodiknak tûzdelt fácánmellet ajánlunk meggymártással.

Tökbélleves

Hozzávalók:


  • 500 g töknek a bele
  • 300 g vegyeszöldség
  • 1 db húsleveskocka
  • 1 g bors
  • 50 g paradicsom
  • 50 g zöldpaprika

    Az előkészített – megtisztított és darabolt – nyersanyagot hideg vízben tegyük fel főni. Ízesítsük sóval, borssal. Ha felforrt, lassú tűzön főzzük, míg a zöldség megfő. Szűrjük le, és főzzünk bele májgombócot, amit egy kis doboz májkrémből is elkészíthetünk.


    Tűzdelt fácánmell meggymártással







       
    Hozzávalók


  • 4 db fácánmell
  • 100 g füstölt szalonna
  • 50 g vaj vagy margarin
  • 2 dl száraz fehér bor
  • 100 g meggy
  • 5 cl brandy
  • só, őrölt bors, citromlé

    Elkészítés

    A fácánmelleket megmossuk, lecsepegtetjük, a szalonnacsíkokkal megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk. A felolvasztott vajban a mellek mindkét oldalát megsütjük, a bort aláöntve puhára pároljuk. Amíg a mellek párolódnak, a meggyet kimagozzuk, felezzük, vagy harmadoljuk, lecsepegtetjük. A párolóléből a melleket kivesszük, felforraljuk, kevés lisztes vajjal, végül összeforraljuk. Ha szükséges, utána ízesítjük. Tálaláskor egyben levesszük a húst a mellcsontról, felszeleteljük, visszahelyezzük a mellcsontra, bevonjuk az elkészült mártással, díszítjük pár szem meggyel, és forrón párolt rizzsel, burgonyaropogóssal tálaljuk.
  • Exit mobile version