A nap menüje (10.11.)

nlc | 2002. Október 11.
Mai menünk elsõ fogása burgonyaleves birsalmával, másodiknak töltött paprikát ajánlunk.

Burgonyaleves birsalmával

Hozzávalók:


  • 500 g burgonya
  • 100 g birsalma
  • 2 dl tejföl
  • 30 g liszt
  • 1 babérlevél
  • 1 csomó kapor


    Elkészítése

    Egy liter hideg vízben feltesszük főni a meghámozott, kockákra vágott burgonyát és birsalmát. Sóval, kaporral, babérlevéllel ízesítjük. Ha
    a burgonya és a birsalma megpuhult, akkor a kaprot és a babérlevelet eltávolítjuk. A levest tejfölös habarással besűrítjük s néhány percig még forraljuk. Tálalhatjuk azonnal, esetleg hidegen is finom, üdítő.


    Töltött paprika

    Hozzávalók:







       

  • 400 g darált sertéscomb
  • 40 g tisztított vöröshagyma
  • 40 g tisztított zeller
  • 40 g zsír
  • 120 g paradicsompüré
  • 40 g liszt
  • 8 db tölteni való húsos paprika
  • 1 db tojás
  • 8 dl csontlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csomó petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors, cukor, fűszerpaprika
     

    Elkészítése

    Az előkészített, kicsumázott, megmosott paprikákat lecsurgatjuk. A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a már előzőleg félig megpárolt rizst, a tojást (lehetőleg egy kis edénybe külön törjük fel, hogy meggyőződjünk a frissességéről), sót, őrölt borsot, fűszerpaprikát és a finomra zúzott fokhagymát. Lazán összekeverjük, és az előkészített paprikába töltjük.

    Megfelelő nagyságú lábasban zsíron liszttel zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, csontlével felengedjük, majd habverővel simára keverjük, és állandó keverés mellett felforraljuk. Abban az esetben, ha van házilag eltett paradicsomlevünk, akkor azzal engedjük fel a rántást. Sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, zellerzöldet, zellert és vöröshagymát teszünk hozzá. Lassan forraljuk, majd beletesszük
    a megtöltött paprikákat és fedővel letakarva mérsékelt tűzön puhára főzzük. Sós vízben főtt burgonyával forrón tálaljuk.
  • Exit mobile version