A nap menüje (10. 14.)

nlc | 2002. Október 14.
A nap menüajánlata gyömbéres kacsamell, desszertnek Gundel-palacsinta.

Gyömbéres kacsamell

Hozzávalók 4 személyre:

• 2 kicsontozott pecsenyekacsamell (800 g)
• só, bors
• 1/2 kk. őrölt gyömbér
• 3 ek. olaj
• 1 kis fej hagyma
• 1 babérlevél
• 400 g karfiol (tisztított)
• 400 g brokkoli (tisztított)
• 2+1/2 dl száraz vörösbor
• 1 ek. paradicsompüré
• 1 ek. étkezési keményítő
• 1 paradicsom
• 2 szál petrezselyem

Elkészítési idő: 45 perc
1 adag: 733 kcal/3062 kJ


Elkészítése:

A 4 fél mellet leöblítjük, bőrüket bekockázzuk, meghintjük sóval, borssal, őrölt gyömbérrel. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a fél melleket, 15 perc múlva megfordítjuk, és további 5 percig, angolosra, azaz belül rózsaszínűre sütjük (ha teljesen át akarjuk sütni, további 10-12 perc). Kivesszük őket a zsiradékból, alufóliával betakarva melegen tartjuk. Miközben a hús sül, a hagymával és babérlevéllel ízesített, enyhén sós vízben puhára, de ropogósra főzzük a rózsákra bontott karfiolt és brokkolit, majd leszűrjük, melegen tartjuk. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, hozzáadunk 2 dl bort és a paradicsompürét, erős tűzön összeforraljuk. A maradék 1/2 dl borban simára keverjük az étkezési keményítőt, a pecsenyeléhez adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, éppen csak sűrűsödésig forraljuk. A fél melleket kissé rézsútosan felszeleteljük, legyezőszerűen tálra rendezzük. A karfiollal és brokkolival körítjük, paradicsomgerezdekkel, petrezselyemmel vidámítjuk. A forró mártást külön tálkában kínáljuk. További köretként currys rizs vagy krumplipüré illik hozzá.


Gundel palacsinta









Hozzávalók

• 10 db palacsintához
• 2 db tojás
• 2,5 dl tej vagy szódavíz
• 180 g liszt
• 1 dl olaj
• csipetnyi só

A töltelékhez

• 150 g darált dió
• 20 g mazsola
• 1 dl tejszín
• 0,5 dl rum
• 80 g cukor
• 1 db citrom
vaníliás cukor, őrölt fahéj

A csokoládémártáshoz

• 2 dl tej
• 20 g cukor
• 60 g csokoládé
• 20 g kakaópor
• 2 tojássárgája
• 10 g liszt
• 0,5 dl rum
• vaníliás cukor


Elkészítése

A palacsintatészta elkészítése: a lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és mindkét oldalát világosra sütjük, melegen tartjuk. Ezután elkészítjük a diótölteléket. A citrom héját lereszeljük, a mazsolát megtisztítjuk, alaposan megmossuk és leszárítjuk. A tejszínt felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk az előkészített mazsolát, a citromhéjat, a diót, a vaníliás cukrot, és megszórjuk kevés fahéjjal. 1-2 percig főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rumot.

Végül elkészítjük a csokoládémártást. A fele tejet felforraljuk a csokoládéval. Habüstben vagy hőálló üvegtálban jól összekeverjük a tojásárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a lisztet és az 1 dl hideg tejet. A felforralt csokoládés tejet habverővel állandóan keverve, vékony sugárban hozzáadjuk az összekevert anyagokhoz, majd vízfürdőre helyezve, folyamatos keverés mellett felfőzzük, melegen tarjuk, tálalás előtt rummal ízesítjük. A palacsintákat megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk, tűzálló tálra helyezzük, fél oldalát átvonjuk a forró csokoládémártással, majd a másik oldalát meghintjük porcukorral.

Exit mobile version