A nap menüje (10. 15.)

nlc | 2002. Október 15.
Mai menünk elsõ fogása ízletes gyümölcsleves, másodiknak pulykanyársat ajánlunk gombával.

Ízletes gyümölcsleves






   


Hozzávalók:


  • 1/2 l tej
  • 1 dl tejszín
  • 4 szép őszibarack
  • 200 g ribizli
  • 2-3 evőkanál cukor
  • kis darab fajhéj
  • 1 citrom


    Hozzávalók:

    A tej alá egy kevés vizet öntünk, majd fahéjjal ízesítve felforraljuk. Levesszük a tűzről, elkeverünk benne 2 evőkanál cukrot, majd kihűtjük.
    A gyümölcsöket folyó vízben alaposan megmossuk. A ribizlit leszemezzük, a barackot meghámozzuk és kimagozzuk. Néhány szebb ribizliszemet félreteszünk, a többit 1 dl tejszínnel összeturmixoljuk. Hozzászűrjük a kihűlt tejet, összekeverjük. Ha szükséges, még cukrot adhatunk hozzá, és pár csepp citromlével ízesítjük, majd beletesszük a feldarabolt barackot, és jól lehűtjük. Tálaláskor citromkarikával, citromfűvel és/vagy a félretett ribizlivel díszíthetjük.

    Jó tanács:

    A tej forralásakor érdemes vizet önteni alá a fazékba, úgy biztosan nem kozmál oda. Ha pasztőrözött tejjel készítjük, nem szükséges felforralni, de akkor őrölt fahéjjal ízesítsük.


    Pulykanyárs gombával


  • 40 dkg pulykamellfilé
  • 300 g gomba

  • szerecsendió
  • szójaszósz


    Hozzávalók:

    A pulykamellet megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, majd sasliknyársra húzható egyforma kockákra feldaraboljuk. Enyhén megsózzuk, frissen reszelt szerecsendióval megszórjuk, kevés szójaszósszal meglocsoljuk, és jól fóliába göngyölve egy éjszakán át érleljük. Sütés előtt a nyársra húzható gombák szárait kitörjük,
    a gombafejeket alaposan megmossuk, majd a vizet lecsöpögtetjük róluk. A pácolt húskockákat és a gombafejeket váltakozva nyársra húzzuk, és 170 Celsius-fokra előmelegített olajban 10-15 perc alatt készre sütjük.
    A nyársakat hurkapálcikákból is készíthetjük. A méretük akkora legyen, hogy a serpenyőbe beleférjen. A nyársakat burgonyapürével vagy zöldségkörettel tálaljuk.

    Jó tanács:

    A nyársakat olajsütőben is megsüthetjük, vagy akár faszénparázs fölött is. A gombaszárakból másnap reggelire készíthetünk gombás tojást, vagy belerakhatjuk töltelékekbe, illetve párolt húsok, levesek, rizses ételek főzéséhez is felhasználhatjuk.
  • Exit mobile version