Alföldi tyúkgulyás csipetkével
Hozzávalók
Elkészítés
A megtisztított tyúkot – beleértve máját és zúzáját is – feldaraboljuk, és sóval megszórjuk. Felhevített zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, pirospaprikát hintünk rá, és gyorsan elkeverjük. Rátesszük a húst, ezzel ismét jól összevegyítjük, majd köménymaggal és az apróra vágott fokhagymával fűszerezzük. Mérsékelt tűzön, lefedve pároljuk, mindig csak kevés vizet adva hozzá, és időnként megkevergetjük. A kockára vágott zöldséget külön vízben félpuhára főzzük. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a lecsót, a felkockázott burgonyát, ráöntjük a zöldséget – levével együtt -, és ízlés szerint fűszerezzük. Addig főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul, és tálalás előtt belefőzzük a házi készítésű csipetkét.
Jó tanács: Ez a leves nagyobb társaság számára is elegendő, hisz mire megfő, kb. 4-5 liter lesz.
Habos cseresznyés lepény
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az élesztőt és a kockacukrot elkeverjük a meglangyosított tejjel, felfuttatjuk. A lisztet, a zsiradékot (vajat/margarint), a tojássárgáját, egy csipet sót, a citrom reszelt héját és az élesztős tejet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva fél óráig kelesztjük. Megmossuk és kimagozzuk a cseresznyét, a diót durvára vágjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20×35 cm-es, mélyebb tepsit. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, kibéleljük vele a tepsi alját és oldalát, villával megszurkáljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A tojásfehérjéket félkemény, majd az apránként hozzáadott 300 g porcukorral kemény habbá verjük. A tésztát kivesszük a sütőből, megszórjuk a zsemlemorzsával, cseresznyével és a vágott dióval, majd rásimítjuk a habot, és 150 °C- ra visszakapcsolt sütőben világossárgára sütjük (30-35 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Fogyasztáskor megszórjuk 2 evőkanál porcukorral, és vízbe mártogatott késsel szeleteljük, mert a sült hab törékeny. (Nem tévedés, hogy a tésztában nincsen cukor, hiszen a habban lévő mennyiség bőven elegendő.)