A nap menüje (10. 24.)

nlc | 2002. Október 24.
Ebben a rossz idõben elkél egy kis vidámság... Vidító lencselevest és marhapörköltöt ajánlunk ma, tarhonyával.

Vidító lencseleves






Hozzávalók


  • 2 csésze szárított lencse,
  • 1 evőkanál olívaolaj,
  • 2 zellerszár apróra vagdosva,
  • 2 sárgarépa vékony szeletekre vágva,
  • 2 gerezd fokhagyma préselve,
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva,
  • 1/2 ek. egész bors,
  • 4 csésze víz,
  • néhány db babérlevél, kakukkfű, szegfűbors


    Elkészítés

    Mossuk meg a lencsét folyó víz alatt, majd hagyjuk egy kicsit száradni. Egy nagyobb lábasban kezdjük el forrósítani az olajat, majd adjuk hozzá a hagymákat, később pedig a zöldségeket és a borsot. 5-7 percig pároljuk, majd öntsük hozzá a vizet, a lencsét és a többi fűszert. Forraljuk fel a levest, majd utána kis lángon főzzük tovább, amíg a lencse megpuhul (kb. 1 óra). Ha túl sűrűre sikerült a leves, adjunk hozzá még egy kis vizet.
    Jó étvágyat és sok kacagást!


    Marhapörkölt tarhonyával

    Hozzávalók


  • 700 g marhalábszár
  • 400 g vöröshagyma
  • 70 g zsír
  • 30 g fűszerpaprika
  • 150 g paradicsom
  • 200 g zöldpaprika
  • köménymag, só, fokhagyma

    Elkészítése

    Elkészítjük a pörköltalapot. Amíg zsírjára visszapirul, a marhalábszárat megmossuk, egyenletes kockákra vágjuk és a pörköltalaphoz adva sózzuk – ha a leve elpárolgott, kevés folyadékot hozzáadva majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát, ha szükséges utána ízesítjük és fedő alatt befejezzük a párolását. Köretként tarhonyát vagy sós burgonyát adhatunk hozzá.
  • Exit mobile version