A nap menüje (11. 12.)

nlc | 2002. November 12.
Mai menünk fõétele gombás kukoricás orsótészta (fussili), desszertnek mogyorós darapudingot ajánlunk párolt almával.

Gombás-kukoricás orsótészta

Hozzávalók:


  • 500 g paradicsom
  • 200 g gomba
  • 1 nagy csokor újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb csípős, hegyespaprika
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 szál bazsalikom
  • 100 g főtt csemegekukorica
  • 2+2 ek. olaj 
  • só, bors
  • 500 g orsótészta („fusilli”)

    Elkészítés:

    A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, vékony gerezdekre szeljük. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát vékony szeletekre, az újhagymát karikákra vágjuk. A paprikát megmossuk, ereit meghagyjuk vagy részben eltávolítjuk, a húsát apróra felkockázzuk. A petrezselymet és a bazsalikomot finomra vágjuk (4 bazsalikombóbitát félreteszünk a díszítéshez). A kukoricát lecsepegtetjük.
    2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a bazsalikomot, a csípős paprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félig lefedve sűrűre főzzük (20 perc).
    Egy nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 evőkamál olajat, megpirítjuk benne a gombát, rádobjuk a kukoricát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, és melegen tartjuk.
    Sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, a gombához adjuk, és összekeverjük. Arányosan elosztva 4 mélytányérba szedjük, tetejükre simítjuk a mártást, és a bazsalikommal díszítve azonnal tálaljuk. Reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálunk hozzá.


    Mogyorós darapuding párolt almával

    Hozzávalók 4 személyre:


  • 30 g felaprított mogyoró
  • 4,5 dl tej
  • 100 g cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 70-80 g búzadara
  • 1 tojás
  • 1 nagy alma
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 1/4 l almalé
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál étkezési búzakeményítő
  • a díszítéshez esetleg mentalevél

    Elkészítés:

    A mogyorót serpenyőben szárazon aranybarnára pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A tejet 4 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval elforraljuk és levesszük a tűzhelyről. A mogyoróból egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a búzadarával együtt állandó keverés mellett a tejhez adjuk. Még egyszer felforraljuk, majd félrehúzzuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját a forró búzadarába vegyítjük, majd a kemény habbá vert fehérjét is belekeverjük. 4 darab, kb. 1 dl-es formát vagy üvegpoharat hideg vízzel kiöblítünk, és betöltjük a mogyorós darapudingot. Kihűtjük majd hűtőszekrénybe állítjuk.

    A megmosott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük. Az alma egyik felét cikkekre, a másik felét kockákra vágjuk. A citromlevet 2 evőkanál vízzel felforraljuk. Beleszórjuk az almacikkeket és –kockákat, majd alacsony hőfokon, kb. 2 perc alatt nem túl puhára pároljuk. A párolt almát hűlni hagyjuk. A maradék cukrot serpenyőben, közepes hőfokon megolvasztjuk és karamellt készítünk belőle.

    Felöntjük az almalével, és addig keverjük, míg a karamell felolvad, majd belevegyítjük a fahéjat. A keményítőt 1 evőkanál vízben csomómentesen elkeverjük. A karamellt felforraljuk, és a tűzhelyről levéve besűrítjük a feloldott étkezési keményítővel. Összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.
    A darapudingot a formákból kiborítjuk, és a párolt almacikkekkel, illetve –kockákkal, valamint a karamellszósszal kistányérokra elosztjuk. A félretett mogyoróval meghintve, esetleg mentalevelekkel díszítve kínáljuk.
  • Exit mobile version