A nap menüje (11. 13.)

nlc | 2002. November 13.
A mai menünk elsõ fogása szárnyasaprólék leves, másodiknak õzfilét ajánlunk roston, mellé zöld- vagy burgonyaköret tálalható.

Szárnyasaprólék leves

Hozzávalók







   

  • 800 g csirkeaprólék
  • 1 db tyúkhúsos leveskocka
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 30 g gomba
  • 40 g karfiol
  • 50 g kifejtett zöldborsó
  • 40 g zsiradék (vaj vagy margarin)
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • őrölt fehérbors, só


    Elkészítés

    Az aprólékot egyforma darabokra vágjuk, vigyázva arra, hogy ne legyen szilánkos a csont, megmossuk. A zsiradékot felolvasztjuk, hozzáadjuk
    a feldarabolt aprólékot, a leveskockát – borsozzuk, és vigyázva megsózzuk (a leveskocka is sós!). Kevés vizet adva hozzá, fedő alatt félig puhára pároljuk. Közben a megtisztított zöldségeket apró kockára vágjuk, megmossuk. Amennyiben az aprólék félig megpuhult, hozzáadjuk
    a zöldségeket, felengedjük megfelelő mennyiségű vízzel, és készre főzzük. Betétként adhatunk hozzá az üzletekben kapható mélyhűtött vagy éppen zacskóban árult kész galuskát, gombócot, amelyeket a csomagoláson lévő használati javaslat alapján külön főzünk meg.


    Őzfilé roston

    Hozzávalók


  • 600 g őzfilé
  • 2 dl olaj
  • só, őrölt bors, kakukkfű, rozmaring, zúzott fokhagyma


    Elkészítés

    A pácolt szeleteket enyhén kiveregetjük, sózzuk, az őrölt fűszerekkel megszórjuk és félretesszük. Következő lépésként a körethez fogunk. Ha nyáron tálaljuk, bármilyen párolt zöldséggel vagy éppen a széles választékban rendelkezésre álló zöldségfélékből készített salátával, burgonyakrokettel adhatjuk. Ne felejtsük el, hogy a saláták akkor a legízletesebbek, ha jéghidegek.
    Ha kész a köret, a fűszerezett húsokat a felhevített olajban vagy a kerti grillben lassan megsütjük. Tálaláskor a szeleteket tálra rakjuk, és mellé tesszük a párolt zöldséget vagy a burgonyaköretet. A salátát mindig külön adjuk mellé.
  • Exit mobile version