A nap menüje (11. 13.)

nlc | 2002. November 13.
Mai menünk különleges gombaleves, utána pedig sonkás makarónisalátát ajánlunk.

Különleges gombaleves

A leveshez

• 1 kg sertéscsont
• 1 fej vöröshagyma
• 25 dkg leveszöldség
• 10 dkg füstölt szalonna
• 30 dkg gomba
• 20 dkg füstölt kolbász
• 10 dkg liszt
• 3 dl tejföl
• zsír, só, bors
• 1 csomó petrezselyemzöld

A derelyéhez

• 20 dkg liszt
• 4 tojás
• 2 dkg vaj
• 1 púpozott evőkanál, finomra vágott vöröshagyma
• 20 dkg borjúhús
• só, őrölt bors
• szerecsendió


Elkészítés

A csontból és a zöldségekből csontlevest főzünk, vagy a leveskockából készítünk 1 liter leveslét.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, aranysárgára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezve megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, és a leszűrt csontlével feleresztjük. A levest felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, majd világos rántással berántjuk, beletesszük a felszeletelt füstölt kolbászt, és készre főzzük, végül tejföllel elkeverjük.


Levesbetét

A derelyéhez a lisztből 2 tojással, kevés sóval nyújtható tésztát gyúrunk, és a következő töltelékkel töltjük. A finomra vágott hagymát félig megpirítjuk, hozzátesszük a pépesre darált húst, fűszerezzük, és kevergetve jól átsütjük.
Hozzáütünk két tojást, és állandó keverés mellett addig hagyjuk mérsékelt tűzön, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. A kinyújtott tésztát megtöltjük ezzel a töltelékkel, derelyevágóval kis kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben kifőzzük.
A levest a derelyebetéttel tálaljuk.


Jó tanács

Borjúhúsos derelyét készen is vásárolhatunk, és azzal is kínálhatjuk a levest.


Sonkás makarónisaláta





Hozzávalók

• 300 g makaróni
• 200 g prágai sonka vagy pulykasonka
• 100 g csemegeuborka
• 2 dl majonéz
• 1 dl tejföl
• 50 g paradicsompaprika
• 1 db citrom
• só, őrölt bors, ketchup, petrezselyemzöld


Elkészítése

A sonkát és a csemegeuborkát csíkokra, a paradicsompaprikát apróra vágjuk. A makarónit sós vízben a szokottnál kicsit keményebbre főzzük. Leszűrjük, hideg víz alatt lehűtjük, majd 5-6 cm hosszú darabokra vágjuk. A majonézt elkeverjük a tejföllel, a ketchuppal, a paradicsompaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan összekeverjük a makarónival. Tálaláskor citromkarikával és petrezselyemlevelekkel díszítjük.

Exit mobile version