A nap menüje (11. 23-24.)

nlc | 2002. November 23.
Mai ajánlatunk sertésborda temesvári módra, desszertnek túrótortát javaslunk.

Sertésborda temesvári módra

Hozzávalók


  • 800 g sertésborda
  • 100 g vöröshagyma
  • 50 g zsiradék
  • 350 g nem szétfövő burgonya (kifli, rózsa )
  • 100 g füstölt szalonna
  • 250 g zöldbab
  • 1 dl tejföl
  • 30 g liszt
  • fűszerpaprika, só, fokhagyma


    Elkészítése

    A bordákat kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva a felforrósított zsiradékban mindkét oldalát elősütjük. A zsírban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, sózzuk, elkeverjük és beletesszük a felszeletelt burgonyát. Az elősütött szeleteket a burgonya tetejére helyezve kevés folyadékkal fedő alatt megpároljuk. Közben a zöldbabot sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A szalonnából négy szeletet vágva bőréig bevagdaljuk és serpenyőben kisütjük. A hő hatására a szalonna “kakastaréj” formát vesz fel. A megpárolt húst és burgonyát tejfölös habarással behabarjuk, kiforraljuk. Tálaláskor a tálra rendezzük a bordákat, ráhelyezzük a tejfölös-paprikás burgonyát és tetejére rakjuk a megfőtt zöldbabot, amire rátesszük a kisütött szalonnát.



    Túrótorta piskótával








    Hozzávalók:


  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 tojás
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csapott teáskanál sütőpor

    A töltelékhez:


  • 24 g (8 lap) színtelen zselatin
  • 200 g kristálycukor
  • 1/4 l tej
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 500 g sovány tehéntúró
  • 2 evőkanál porcukor
  • sütőpapír


    Elkészítése:

    A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáadjuk a cukros tojássárgát, majd a sütőporral elvegyített lisztet, és vigyázva, hogy a hab ne törjön meg, összedolgozzuk.
    Tortaformát sütőpapírral kibélelünk,és a piskótamasszát beleöntjük, majd előmelegített sütőben 75 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. fél óráig sütjük. Kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából.

    A töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal és a tojássárgákkal állandó kevergetés mellett felmelegítjük (de ne főzzük!). Tálba öntjük, és belevegyítjük a feloldott zselatint. Dermedésig hűvös helyre tesszük.
    Közben a tejszínt kemény habbá verjük. A dermedő zselatinos masszába beledolgozzuk a túrót, majd a tejszínhabot.

    A piskótát keresztben kétfelé vágjuk. A tejszínes túrókrémet az alsó lapra simítjuk, befedjük a másik piskótalappal, és kb. 3 órára hűvös helyre állítjuk. Közvetlen fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.
  • Exit mobile version