A nap menüje (11. 26.)

nlc | 2002. November 26.
Mai ajánlatunk vörösborleves, hozzá pedig pulykacsíkokat ajánlunk, rizskoronában.

Vörösborleves





Hozzávalók

• 4 dl vörösbor
• 50 g kristálycukor
• 1 db citrom
• 20 g rizsliszt
• 2 cl narancslikőr
• só, egész fahéj, szegfűszeg


Elkészítése

A bort 4 dl vízzel és a cukorral összekeverjük. Beletesszük a fahéjat, a citrom héjából egy pár vékony csíkot, megszórjuk őrölt szegfűszeggel, kevés sóval ízesítjük, és felforraljuk. Fél deciliter vízben elkeverjük a rizslisztet, fokozatosan beleöntjük a levesbe, és még egyszer felforraljuk. Tálalás előtt kivesszük a citrom héját és a fahéjat. Ízlés szerint ízesíthetjük narancslikőrrel.


Pulykacsíkok rizskoronában

Hozzávalók 4 személyre:

• 400 g pulykamellfilé
• 1 ek. szójaszósz
• 2+2 ek. olaj
• 1 nagy fej hagyma
• 100 g rizs-vadrizs keverék
• 2,5 dl húsleves (kockából)
• 2 kis doboz hámozott paradicsom
• só, bors
• 200 g mélyhűtött zöldborsó
• 2 ek. rizsliszt
• 1 csipet szárított kakukkfű
• 6-8 bazsalikomlevél
• 100 g főtt kukorica
• 1 ek. margarin

Elkészítési idő: 1 és 1/4 óra
1 adag: 354 kcal/1480 kJ

Elkészítése:

A húst vékony csíkokra vágjuk, összekeverjük a szójaszósszal, lefedjük, 1 órán át a hűtőszekrényben pácoljuk. 2 ek. olajon megfonnyasztjuk a felkarikázott hagymát, a felét sütőedénybe tesz-szük, rádobjuk a leöblített rizst, aláöntjük a forró húslevest, lefedjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben puhára pároljuk (25 perc!). A maradék hagymához adjuk a felkockázott paradicsomot levével együtt, sózzuk, borsozzuk, és fedő nélkül 20 percig főzzük. Egy másik edénykében 2 ek. vízzel puhára pároljuk a zöldborsót. A húst megszórjuk a rizsliszttel, és 2 ek. felforrósított olajban, folyamatosan kevergetve 3-4 percig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsommártást, a kakukkfüvet, a felaprózott bazsalikomot, végül utánasózzuk, összeforrósítjuk. A rizshez keverjük a margarint, majd a lecsepegtetett zöldborsót és kukoricát. Hideg vízzel kiöblített koszorúformába nyomkodjuk, 3 percig pihentetjük, majd nagyobb tányérra borítjuk belőle a rizst. Közepébe púpozzuk a pulykacsíkokat, és azonnal tálaljuk.
Exit mobile version