A nap menüje (11. 27.)

nlc | 2002. November 27.
Mai ajánlatunk hidegen kevert ízletes gyümölcsleves, fõfogásként gombás-kukoricás orsótésztát ajánlunk.

Ízletes gyümölcsleves








Hozzávalók:


  • 1/2 l tej
  • 1 dl tejszín
  • 4 szép őszibarack
  • 200 g ribizli
  • 2-3 evőkanál cukor
  • kis darab fahéj
  • 1 citrom 


    Elkészítése:

    A tej alá egy kevés vizet öntünk, majd fahéjjal ízesítve felforraljuk. Levesszük a tűzről, elkeverünk benne 2 evőkanál cukrot, majd kihűtjük.
    A gyümölcsöket folyó vízben alaposan megmossuk. A ribizlit leszemezzük, a barackot meghámozzuk és kimagozzuk. Néhány szebb ribizliszemet félreteszünk, a többit 1 dl tejszínnel összeturmixoljuk. Hozzászűrjük a kihűlt tejet, összekeverjük. Ha szükséges, még cukrot adhatunk hozzá, és pár csepp citromlével ízesítjük, majd beletesszük a feldarabolt barackot, és jól lehűtjük. Tálaláskor citromkarikával, citromfűvel és/vagy a félretett ribizlivel díszíthetjük.

    Jó tanács:

    A tej forralásakor érdemes vizet önteni alá a fazékba, úgy biztosan nem kozmál oda. Ha pasztőrözött tejjel készítjük, nem szükséges felforralni, de akkor őrölt fahéjjal ízesítsük.


    Gombás-kukoricás orsótészta

    Hozzávalók:


  • 500 g paradicsom
  • 200 g gomba
  • 1 nagy csokor újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb csípős, hegyespaprika
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 szál bazsalikom
  • 100 g főtt csemegekukorica
  • 2+2 ek. olaj 
  • só, bors
  • 500 g orsótészta („fusilli”)

    Elkészítés:

    A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, vékony gerezdekre szeljük. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát vékony szeletekre, az újhagymát karikákra vágjuk. A paprikát megmossuk, ereit meghagyjuk vagy részben eltávolítjuk, a húsát apróra felkockázzuk. A petrezselymet és a bazsalikomot finomra vágjuk (4 bazsalikombóbitát félreteszünk a díszítéshez). A kukoricát lecsepegtetjük.
    2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a bazsalikomot, a csípős paprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félig lefedve sűrűre főzzük (20 perc).
    Egy nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 evőkamál olajat, megpirítjuk benne a gombát, rádobjuk a kukoricát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, és melegen tartjuk.
    Sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, a gombához adjuk, és összekeverjük. Arányosan elosztva 4 mélytányérba szedjük, tetejükre simítjuk a mártást, és a bazsalikommal díszítve azonnal tálaljuk. Reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálunk hozzá.
  • Exit mobile version