A nap menüje (12.02.)

nlc | 2002. December 02.
Mai ajánlatunk szalonnába burkolt zöldséges marhahús, desszertként Rákóczi-túróst javaslunk.

Szalonnába burkolt zöldséges marhahús





Hozzávalók


  • 600 g darált marhahús
  • 200 g vékony szeletre vágott füstölt szalonna vagy bacon
  • 20 g mustár
  • 50 g vöröshagyma
  • 100 g sárgarépa
  • 50 g zöldborsó
  • 1 tojás fehérje
  • só, őrölt bors

    Elkészítése

    A darált marhahúst sózzuk, borsozzuk, és a tojásfehérjét hozzáadva összedolgozzuk, nyolc egyenlő részre osztjuk és jégszekrénybe téve lehűtjük. Közben a zöldborsót sós vízben megfőzzük, lehűtjük, a sárgarépát és a hagymát finomra vágjuk vagy lereszeljük és a borsóhoz adjuk. Összekeverjük, fűszerezzük sóval, borssal. A lehűtött húst téglalap formára nyújtjuk, egyenként megkenjük mustárral, egyenletesen elosztjuk rá a zöldséget és óvatosan feltekerve rudakat formázunk, majd betekerjük a szalonnaszeletekbe, amelyeket fogvájóval összetűzünk. Izzó parázs felett többször megforgatva készre sütjük. Lehűtött vegyes salátával adhatjuk.


    Rákóczi-túrós

    Hozzávalók 35 szelethez:

    • 250 g finomliszt
    • 125 g margarin
    • 60+100+120 g porcukor
    • 1 citrom reszelt héja és leve
    • 1 dl tejföl
    • 1 tojássárgája+3 tojás
    • 1 tasak sütőpor, só
    • 50 g puha mazsola
    • 500 g tehéntúró
    • 2 tasak vaníliás cukor
    • 5-6 babapiskóta
    • 100 g sárgabaracklekvár

    Elkészítési idő: 2 óra
    1 szelet: 125 kcal/522 kJ


    Elkészítése

    A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadunk 60 g porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölben elkevert 1 tojássárgáját, a sütőport és 1 csipet sót, összegyúrjuk. Téglalapot formálunk belőle, fóliával letakarjuk, fél óráig a hűtőben pihentetjük. Közben forró vízzel leöblítjük a mazsolát, alaposan lecsepegtetjük. A túrót krumplinyomón áttörjük. A tojásokat kettéválasztjuk. Egy kb. 25×35 cm-es tepsibe pontosan belehajtogatunk egy akkora sütőpapírlapot, hogy az oldalára is elegendő legyen (lásd: konyhafortély oldal), sarkait átlósan bevágjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát a sütőpapírra helyezzük, letakarjuk folpackkal, és pontosan akkorára nyújtjuk, amekkora a behajtás szerint a tepsi mérete. Lehántjuk róla a fóliát, és a sütőpapírral együtt a tepsibe emeljük-fektetjük, a papír széleit felhajtjuk. A tésztát villával megszurkáljuk, és 15 percig sütjük. Közben 100 g porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük 3 tojássárgájával, lazán beledolgozzuk a túrót és a mazsolát. A babapiskótákat megreszeljük. Kivesszük a sütőből a tésztát, tetejére szórjuk a piskótamorzsát, egyenletesen rásimítjuk a túrókrémet, és további 30-35 percig, aranysárgára sütjük. Fél kk. citromlével kemény habbá verjük a 3 tojásfehérjét, apránként beledolgozzuk a maradék 120 g porcukrot, majd csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. A megsült, forró sütemény tetejét megrácsozzuk a habbal, visszatesszük a forró, de kikapcsolt sütőbe, és 15-20 percig szikkasztjuk-szárítjuk. A baracklekvárt felforrósítjuk, szitakanálban áttörjük, kissé hűlni hagyjuk, majd nejlonzacskóba szedjük. Kivesszük a süteményt a sütőből, a zacskó csúcsát levágjuk, és a lekvárt a habrácsok közötti rombuszokba nyomjuk-töltjük. A süteményt hagyjuk egészen kihűlni, sütőpapírostul deszkára emeljük, majd hideg vízbe mártogatott késsel kisebb kockákra-szeletekre vágjuk. Sokáig friss marad.

  • Exit mobile version