A nap menüje (12. 04.)

nlc | 2002. December 04.
Mai ajánlatunk mexikói tüzes sertésoldalas, desszertnek francia narancsos palacsinta.

Mexikói tüzes sertésoldalas

Hozzávalók 4 személyre:





• 3 ek. olaj
• 2 ek. chiliszósz
• 2 ek. szójaszósz
• 1 ek. méz
• 1 ek. mustár
• 1 kk. chilipor
• 1/2 kk. curry
• só, bors
• 1,2 kg sertésoldalas
• 125 g lágy vaj/margarin
• 1 kk. édesnemes pirospaprika
• 1 ek. csípős paprikakrém
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 4-5 szál petrezselyem
• 8-10 miniparadicsom

Elkészítési idő: 30 perc+2 óra pácolási idő
1 adag: 770 kcal/3219 kJ


Elkészítése:

A páchoz elkeverjük az olajat a chili- és szójaszósszal, mézzel és mustárral, majd beledolgozzuk a chiliport, curryt, ízlés szerint sót és borsot. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és ahogy a csontok engedik, tenyérnyi darabokra vágjuk. Mindkét oldalukat megkenjük a páccal, üvegtálba tesszük őket, lefedjük, és hűtőszekrényben legalább 2 órán át érleljük. Közben a fűszervajhoz a vajat/margarint habosra keverjük a pirospaprikával és a paprikakrémmel, sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a finomra vágott petrezselymet. Alufóliára szedjük, 10-12 cm hosszú rudacskát formálunk belőle, szorosan belegöngyöljük a fóliába, és hidegre tesszük, hogy megdermedjen. A húsdarabokat grillsütőben vagy tepsire helyezett roston (öntsünk a tepsibe egy kevés vizet, hogy a lecseppenő zsír meg ne égjen!) a sütőben, erős tűznél, mindkét oldalukon pirosra sütjük. Tálra rendezzük, a tetejükre helyezzük-olvasztjuk a vékonyan felszeletelt fűszervajat, és a paradicsomokkal díszítve tálaljuk.



Francia narancsos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:





A palacsintához:

• 80 g finomliszt
• 1 csipet só
• 1 ek. cukor
• 1/2 tasak vaníliás cukor
• 1 tojás+1 tojássárgája
• 1,5 dl tej
• 1 ek. olaj
• néhány citromfűlevélke

Továbbá:
• 3 narancs
• 30 g cukor
• 30 g vaj/margarin
• 2 dl rostos narancslé
• 3 cl narancslikőr
• 1/2 dl brandy

Elkészítési idő: 55 perc 

1 adag: 458 kcal/1912 kJ

Elkészítése:

Összekeverjük a lisztet a sóval, cukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, végül apránként a tejet, és csomómentes masszává keverjük (ha túl sűrű volna, egy kevés szénsavas ásvány- vagy szódavízzel hígítjuk). Letakarjuk, 30 percig pihentetjük, majd belekeverjük az olajat, és teflonserpenyőben 8-12 vékony palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. Miközben a tészta pihen, a narancsokat megmossuk, 1 narancs héját burgonyahámozóval lehántjuk, gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. Forró vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és lecsepegtetjük. Az összes narancsot vastagon meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A munka közben keletkező lét a rostos narancsléhez öntjük. Nagyobb serpenyőben barnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat/margarint , azonnal felöntjük a narancslével, jól összeforraljuk, végül hozzáadjuk a narancslikőrt és a brandyt. A palacsintákat zsebkendőszerűen összehajtogatjuk, gyors mozdulatokkal a mártásba forgatjuk, végül hozzáadjuk a narancsgerezdeket és a narancshéjat. A palacsintákat (2-3 darabonként) lapostányérra fektetjük, melléjük szedjük a narancsot és a mártást, tetejüket narancshéjjal és citromfűlevélkével díszítjük, azonnal tálaljuk csak melegen jó! Mutatós, mennyei, biztos siker!
Exit mobile version