A nap menüje (12. 05.)

nlc | 2002. December 05.
Mai ajánlatunk sonkás kocka, desszertként pedig túrógombóc.





Sonkás kocka

Hozzávalók

• 100 g olaj
• 2 dl tejföl
• 4 db tojás
• 300 g füstölt sonka
• 50 g zsemlemorzsa
• őrölt bors, só
• 300 g nagykocka tészta



Elkészítése

A kockatésztát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, leöblítjük, jól lecsepegtetjük. A sonkát apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat az olajjal és a tejföllel kikeverjük, sózzuk (enyhén), borsozzuk, hozzáadjuk a főtt tésztát, a sonkavagdalékot, összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a tésztás masszához keverjük. Tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk zsírral, megszórjuk zsemlemorzsával, és az összekevert sonkás tésztát beleöntjük, elsimítjuk. Előmelegített sütőbe téve lassan aranysárgára sütjük. Forrón tálaljuk. Valamilyen salátát adjunk hozzá.


Túrógombóc







Hozzávalók


  • 600 g tehéntúró
  • 100 g búzadara
  • 50 g liszt
  • 2 db tojás
  • 30 g olaj
  • 30 g vaj
  • 1 dl tejföl
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 30 g cukor
  • 1/1 vaníliás cukor
  • citromhéj
  • 50 g mazsola

    Elkészítés

    A tehéntúrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a búzadarát és a lisztet. Vizes kézzel fél tojás nagyságú gombócokat formálunk, és forró, sós vízben 5 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, s olajon pirított zsemlemorzsába rakjuk.
    Tejföllel megöntözve tálaljuk. Vaníliás cukorral meghintjük. Citromhéjat és mazsolát is tehetünk a gombócba.
  • Exit mobile version